«Ціна» депутатства

07 серпня 2012, 19:29
Власник сторінки
Громадський діяч, приватний підприємець, студент КНТЕУ.
0
626

Написано одразу після прямого ефіру соціального ток-НЕшоу «КИЇВСЬКИЙ ФОРУМ»

Тема програми була такою: 
Старт виборчої кампанії. «Ціна» депутатства, підкуп виборців, брудні технології, політичні маніпуляції. 
Що переможе: здоровий глузд чи пусті обіцянки?

До брудних технологій потрібно відносити дії, які порушують норми виборчого законодавства або не відповідають усталеним уявленням про етичні норми політичної боротьби в умовах демократичного суспільства. Підкуп виборців та політичні маніпуляції – це і є головні складові брудних технологій. Сьогодні жоден із кандидатів у депутати не може обійтися без маніпуляції свідомості виборця, підкупу та пустих обіцянок. 

Сучасний український політик навчився видавати брехню за правду, нав’язувати суспільству певну проблему, а потім пропонувати шляхи її вирішення. Можновладець активізовується під час виборчих кампаній, а після, досягши результату, забуває про всі свої обіцянки до наступних виборів. Дивно, але навіть самі виборці ніколи не замислюються над тим, наскільки обраний ними депутат виконує свою програму та обіцянки.

Якщо говорити про природу брудних технологій та джерело їх виникнення, давайте згадаємо відомий вислів «попит народжує пропозицію». Просто одного разу розумний політтехнолог підкинув ідею роздати сухпайок і це спрацювало. Тепер це вже невід’ємна графа у кошторисах кандидатів у депутати: «гречка». Сьогодні «гречка» має вигляд шпротів сумнівної якості, дешевої крупи та цукерок. По суті, не важливо що кандидат покладе у пакет із своїм зображенням. На Луганщині вже були випадки, коли виборці стояли у черзі не за шпротами, а за реальними грошима. Звісно, отримати 100 гривень набагато краще ніж пачку чаю та крупу. 
У Києві бачимо, що наступники Черновецького перейняли най кращі традиції підкупу виборців. У торбинках серед псевдо смачної та корисної їжі опиняються листівки, ручки, блокнотики. І все це – із зображенням тієї людини, яка обіцяє покращити те, чого ще не покращив президент (вочевидь просто не встиг?).

Що ж може перемогти: здоровий глузд чи пусті обіцянки? 
Сумно це визнавати, та мабуть друге. Частина суспільства починає розуміти, що їх обманюють, ними користуються. Але на превеликий жаль, значно більша частина виборців так нічого й не зрозуміла: вони продовжують вірити у вищі сили кандидата, його зв'язок із космосом та праведність.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.