Доля допомогає хоробрим

11 серпня 2024, 20:44
Власник сторінки
Народный депутат ВР Украины, фракция «Слуга народа»
0
17

Fortune favors the brave

Історія людства сповнена прикладів того, як Імперії розсипалися в прах від руки, здавалося б, слабшого противника. Як біблійний велетень Голіаф був повалений Давидом. Починаючи з війни 13 американських колоній за Незалежність проти Британської імперії і закінчуючи падінням Радянської. Перемога слабких завжди здавалася несподіваною, а падіння «голіафів» - оглушливим.

Ми стоїмо на порозі схожих подій, і Курська операція України в Росії є їхнім проявом. Фактично курський рейд є своєрідним продовженням маршу Пригожина на Москву у 2023 році, який показав внутрішню слабкість і крихкість Росії. Всього 5 000 бійців змогли захопити Ростов-на-Дону з населенням понад 1,1 млн осіб і пройти маршем без опору ледь не до самої Москви.

Це показало нездатність Кремля до глобальної війни на своїй території. З бунту ПВК "Вагнер", проведення операції на кшталт Курської було лише питанням часу. Ба більше - цього вимагало виживання України. Тому що в позиційній війні на кшталт Першої Світової, Росія має перед Україною стратегічну перевагу.

Україні життєво необхідно було перенести військові дії на споконвічні території Росії. Перевести хід військових дій у стан мобільної війни. Незважаючи на заперечення західних партнерів і союзників, які, до речі, самі програвали такі війни слабшим, але мобільним противникам.

Для проведення Курської операції було потрібно тільки одне - хоробрість "перевернути стіл". Адже - Fortis fortuna adiuvat, доля допомагає хоробрим.

Але саме зараз зовнішня ситуація склалася ідеально для проведення такої операції. Україна змогла зібрати достатньо військ у районі Сум і Харкова, прикриваючись необхідністю захисту цього регіону від потенційного вторгнення Росії, не викликавши підозр з боку Москви. Водночас Росія кинула всі ресурси на проведення наступальних операцій на Донецькому та Запорізькому напрямках. Ба більше, в українському інформаційному полі було проведено успішну операцію з дезінформації противника. Меседж про можливий наступ Росії на півночі України ще більше приспав пильність Кремля. Сама ж Курська операція готувалася кілька місяців.

Судячи з перших днів її проведення, вже можна сказати, що все було сплановано ідеально. Перед українськими військами опинився практично порожній російський тил, захистити який Москва виявилася не здатна. Саме тому члени Радбезу Росії на засіданні 7 серпня сиділи з такими розгубленими обличчями. Протиставити ЗСУ виявилося нічого. І всі заяви російського диктатора Володимира Путіна про провокаційний характер операції - порожня балаканина.

Найближчим часом Курську операцію буде розширено рейдами ще більше вглиб території противника, включно з пригожинською трасою М-4 і чернігівським напрямком. З ударами по логістиці та комунікаціях Донецького фронту Росії.

Результатом цієї операції і наступних за нею рейдів буде повна зміна характеру військових дій у бік мобільної війни, де перевагу має Україна. Росія на неї не здатна і не має достатніх ресурсів для захисту своєї великої території.

Як усі імперії до неї, Росія - це Колос на глиняних ногах, доля якого впасти. Ба більше, всі страхи про можливу непередбачувану агресивну реакцію Росії на проактивний захист України, виявилися порожніми і невиправданими.

Але головний результат Курської операції - всі можливі розмови про перемир'я тепер нереалізовані. Залишилося лише одне питання - ви з нами чи ні?



Першоджерело KyivPost 

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.