Чиновники Міноборони незаконно дискримінують українських виробників такмеду

24 липня 2024, 12:28
Власник сторінки
Журналіст ГО Рух територіальних громад
0
1924
Андрій Дорошенко, журналіст ГО Рух територіальних громад

Чиновники Депатраменту охорони здоров’я Міністерства Оборони висувають незаконні вимоги до українських виробників такмеду

Після ухвалення Верховною Радою в лютому 2024 року закону про медичне забезпечення ЗСУ за стандартами НАТО, очікувалося, що Україна нарешті перейде на сучасні протоколи та обладнання для порятунку життів на полі бою.

Відповідальні за його виконання та імплементацію чиновники перестали інформувати суспільство про цей процес. Інформації практично немає, хоча перехід ЗСУ на західні стандарти – вкрай важливий процес. Чиновники, окремі народні депутати та усі залучені до його прийняття суб'єкти, які активно агітували за цей законопроект та пояснювали його необхідність, раптом перестали говорити про те, як він реалізовується на практиці.

Крім того, замість прозорого та відкритого процесу впровадження нових стандартів, ми спостерігаємо завуальовані дії чиновників Міноборони, які, ймовірно, спрямовані на витіснення продукції українських виробників тактичної медицини з ринку.

Чиновники медичного департаменту Міноборони займаються системною дискримінацією українських виробників засобів тактичної медицини. І їхні дії спрямовані на те, щоб прикриваючись запровадженням стандартів країн-членів НАТО, витіснити продукцію тактичної медицини вітчизняного виробництва з процесу закупівель для Збройних Сил України.

Пояснюючи це тим, що нібито продукція українських виробників не відповідає вимогам комітету ТССС, а тому не підходить для застосування в українській армії. Очевидно, що такі дії чиновників викликають занепокоєння та цілу низку запитань. І очевидно, що такі дискримінаційні вимоги до продукції українського виробництва не передбачені жодним нормативно-правовим актом.

Це грубе порушення закону! Так, згідно офіційної відповіді Департаменту політики закупівель Міністерства оборони України, поняття “сертифікат ТССС” не передбачено жодним нормативно-правовими актом чи стандартом.

Чому ж чиновники Міноборони роблять все, щоб штучно ускладнити життя українським виробникам, вимагаючи у них сертифікат ТССС, який не передбачений жодним нормативно правовим документом? Чому пані Сухорукова, яка сама прийшла на державну службу із волонтерського середовища, тепер вимагає у вітчизняних виробників більше, ніж вимагає того закон?

Вимоги до українських виробників про наявність сертифікату ТССС – це приватна ініціатива директорки Департаменту охорони здоров'я Міністерства Оборони Оксани Сухорукової, і досить сумнівна причина та пояснення, чому їх викидають з ринку. Її дії не ґрунтуються на жодному законодавчому акті чи стандарті, вимагати сертифікат, який апріорі жодне українське підприємство не зможе отримати.

Ці дії спрямовані на штучне створення перешкод для українських виробників, які здатні випускати продукцію високої якості, що відповідає всім необхідним стандартам. Та витіснення своєї продукції з ринку. Це шкодить не лише вітчизняному бізнесу, українській економіці, але, що найголовніше, ставить під загрозу життя та здоров'я українських військових.

Сумнівно, чиновники медичного департаменту Міноборони, зокрема, його очільниця Оксана Сухорукова, не розуміють законодавства та не знають, які саме вимоги пред'являються до закупівель засобів тактичної медицини.

Не виключено, що державні службовці, дискримінуючи вітчизняних виробників, зацікавлені у закупівлях продукції іноземного виробництва, і тому роблять все, щоб штучно ускладнити доступ української продукції на ринок.

Це виглядає, як відверте небажання підтримувати українську галузь, і маніпуляція, що якісну продукцію можна придбати лише за кордоном. Очевидно, що це не так, і це доведено успішним застосуванням в бойових умовах на фронті усієї номенклатури різноманітних засобів тактичної медицини українського зразка.

Необхідно негайно припинити цю дискримінаційну практику! Особливо в умовах, коли Уряд змушений суттєво підвищувати тарифи через зруйновану обстрілами інфраструктуру, а також військовий збір та податки для бізнесу, щоб мати можливість забезпечувати армію всім необхідним у цих важких умовах.

Міністерство оборони має чітко дотримуватися законодавства та не вимагати від вітчизняних компаній документів, які не передбачені законом. Чиновники з Міноборони не мають права ставити під загрозу життя українських військових заради власних корисливих інтересів.

Якщо це особиста ініціатива окремих чиновників Міноборони, зокрема, голови Медичного департаменту відомства Оксани Сухорукової, щоб витіснити вітчизняну продукцію на користь певних іноземних виробників, то саме час від цієї ініціативи відмовитись.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.