Чиновники Міноборони не знають що в аптечці українського солдата?

10 травня 2024, 09:38
Власник сторінки
Журналіст ГО Рух територіальних громад
0
3263
Андрій Дорошенко, журналіст ГО Рух територіальних громад

В Україні розгортається новий скандал довкола забезпечення медичними виробами українських солдат.

Прийняття Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження стандартів Організації Північноатлантичного договору у сфері медичного забезпечення сил безпеки і сил оборони викликало широке обурення серед широкої громадськості та народних депутатів.

Однією з причин обурення це те, що в Законі розмито прописані стандарти НАТО, при тому що чіткого стандарту немає в самого НАТО. Новий закон дає право чиновникам з Міністерства оборони прописувати технічні умови, відповідно це може робитися під конкретного виробника, що в свою чергу підвищує корупційні ризики.

Команда міністерства оборони створила окремий департамент охорони здоровя при Міноборони. Він покликаний уніфікувати та систематизувати медичне забезпечення в Силах оборони. Керівницею нового Департаменту було призначено Оксану Сухорукову, курує роботу департаменту заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

Протягом останнього місяця ряд народних депутатів, віце-прем’єр міністр України Юлія Свириденко, Офіс Президента, ряд громадських організацій звернулися до Міністерства оборони України щодо необхідності врахувати корупційні ризики які можуть виникнути від впровадження нового законопроекту, а також існування вітчизняних виробників тактичної медичної продукції. Проте міністерство оборони намагається не помічати та ігнорує дану проблему. 

У відповіді нашій громадській організації, заступниця міністра оборони Наталія Калмикова, яка курує напрямок медицини повністю не розуміє суті питання. У відповіді вона говорить виключно про турнікети, ігноруючи інші медичні засоби, якими наповнюється аптечка бійця сил оборони. З її відповіді можна зробити висновок, що за її уявленням в аптечці бійця лежить тільки турнікет, про те це не зовсім так. 

“Для забезпечення доступу Збройних Сил України до кращих товарів медичного призначення, інструментів та технологій, які застосовуються для надання домедичної допомоги та медичної допомоги на догоспітальному етапі під час ведення бойових дій, Міністерством опрацьовуються існуючі найкращі практики країн-членів НАТО щодо контролю якості турнікетів” - зазначила Калмикова. Тобто які конкретні практики вона не сказала, лише декілька разів повторила сакральні стандарти НАТО за якими криється пустота. Складається враження, що під красивим визначенням стандарти НАТО маскується бажання захопити великий ринок медичних виробів для військових під конкретних виробників.

Аналогічний лист прийшов і від директора Департаменту охорони здоров’я при Міноборони - Оксани Сухорукової. Тому також робимо висновок, що департамент, який займається розробкою та затвердженням технічних вимог для медичних виробів бійців Сил оборони також не розуміють про наповнення аптечки бійців. Чомусь чиновники в Міноборони акцентують увагу тільки на турнікетах, хоча українська фармацевтична галузь виробляє повний асортимент військових аптечок.

З початку війни, ряд українських виробників тактичної медичної продукції інвестували великі кошти в розробку та розширення виробництва, щоб забезпечити українських військових якісними медичними виробами вітчизняного виробництва. Дані вироби зроблені на основі кращих зразків тактичної медицини НАТО.

В приватних розмовах в Міноборони українським виробникам натякають на американський сертифікат ТССС. Наявність такого сертифікату можлива тільки для американських компаній. Відповідно цим законом ставиться під загрозу функціонування вітчизняних виробників тактичної медичної продукції. Такі дії чиновників в Міноборони можуть призвести до закриття виробництва такмеду в Україні. Це дуже не далекоглядно з огляду на те, що наш Президент публічно закликає підтримувати наших виробників, але чиновники Міністерства оборони повністю ігнорують даний момент.

Як це досить часто прийнято в нашій країні, під красивим визначенням стандарти НАТО маскується бажання особистої наживи і не більше.

В Міноборони намагаються замаскувати корупційні дії під нібито стандартами НАТО. Ніхто не сумнівається, що стандартизація вимог до медичної продукції повинна бути. Проте необхідно створювати рівні умови в тому числі і для вітчизняного виробника. За 10 років війни, в Україні створився ринок виробників, які адаптують свої вироби відповідно до вимог сучасного поля бою.

Не розумно вимагати в українського виробника іноземний сертифікат, який вітчизняний виробник не зможе отримати через бюрократію. Тоді набагато простіше українським виробникам розмістити свої виробничі потужності в одній з країн НАТО, отримати там сертифікацію і постачати в Сили Оборони свою продукцію Проте від такого механізму держава тільки втратить. Хочеться нагадати чиновникам Міноборони, що зарплати їм платять українські платники податків.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.