Рішення щодо імпорту 80% електроенергії мало бути проговорене з бізнесом

07 червня 2024, 19:38
Власник сторінки
Керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів
0
1367
Андрій Забловський, керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів

Зобов’язання для бізнесу імпортувати 80% електроенергії, яке ухвалив Кабмін, мало бути обов’язково обговорене з бізнесом.

Це б допомогло не розгойдувати економіку, а досягти консенсусу та дійти до збалансованого рішення.

Це рішення спричинило досить негативну реакцію та критику з боку бізнес-асоціацій, тому що передусім таке зобов’язання зачіпає найбільш енергоємні галузі. Спочатку чиновникам треба було порадитися зі стейкхолдерами. Це загальносвітова практика - коли перед тим, як приймати рішення, проводяться консультації зі стейкхолдерами. Зараз же бізнес є заручником неправильних або не зовсім економічно обґрунтованих рішень, які приймаються.

Бізнес розуміє, що треба диверсифікувати джерела енергії, і до прийняття постанови Кабміну вже активно використовував інструмент імпорту електроенергії. Але обсяги цього імпорту мають бути знижені для збереження економіки у поточному стані.

Експерти і сам ринок говорять: могло би бути прийнятним, якби показник був не 80%, а не більше 50% імпортної енергії. Бо зрозуміло: імпортувати в такій кількості енергію по ціні значно вищій, ніж наші внутрішні ціни - неможливо. Тобто, 30-50% імпорту – це поріг, і його треба обговорювати в залежності від різних видів діяльності та секторів.

Економіка України наразі дуже вразлива, тож рішення, які приймаються, мають бути максимально збалансовані та продумані, аби у жодному разі не нашкодити.

Заручником економічно необґрунтованих рішеннь може стати вся економіка – тобто, не тільки бізнес, а й громадяни, всі ми! Той стан, в якому ми знаходимося, дуже легко розгойдати, але дуже важко його збалансувати. Тому треба приймати продумані рішення. А щоби їх приймати, передусім треба проводити належні консультації. Це передбачено в тому числі нашим чинним законодавством.

Нагадаємо, Кабмін ухвалив зміни до постанови, які передбачають, що будь-який промисловий об’єкт має імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб. Укренерго, зі своєї сторони, гарантує промисловості ще 20%.

Бізнес виступив різко проти цієї ініціативи, адже ціна за доставку електроенергії через кордон різко підскочить, і підприємствам буде простіше просто зупинитися, чим імпортувати. Для України це означає відтік валюти та падіння доходів бюджету, який є єдиним джерелом фінансування ЗСУ. При цьому бізнес не проти підвищення долі імпорту, але не більше, ніж до 50% - більше імпортувати в України немає змоги.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.