Підвищення тарифів і «секта бойлерів»

09 травня 2024, 10:15
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
56
Підвищення тарифів і «секта бойлерів»
Активіст атакує бойлер

Питання підвищення тарифів на електроенергію практично вирішено. Залишилось лише оформити постанову Кабміну і все.

Але для формування «позитивного образу» підвищення тарифів на електроенергію у бій кинули «батальйон» бойлерів, прасок і чайників. Різного роду активісти із допомогою «Укренерго», ДТЕК Ахметова, Міненерго падають під танк і знову переконують населення, що лише їх відключенні бойлери порятують пошкоджену енергосистему. А ще краще – підвищити тариф на електроенергію для населення і всім відразу стане легше. І смішно, і сумно.

Давайте розбиратись. Чи треба підвищувати тарифи? Спойлер: формально, потрібно. Але лише до 3,2 грн/кВт. Це із запасом закриває потреби «Енергоатома» і «Укргідроенерго». Все, що буде більше – просто не можливо буде освоїти фізично. Простіше кажучи – розкрадуть.

Неформально і з позиції економічних показників – підвищувати тариф на електроенергію не можна. Населення не вийшло на рівень доходів, який дозволив би їм купувати на свою середню зарплату хоча би 10 тис. кВт.

Йдемо далі. Підвищення тарифів на електроенергію для населення дасть гроші для ремонту ТЕС, ТЕЦ і ГЕС? Ні. Підвищення із 2,64 до 3,5 грн. дасть щомісяця додатково 2 млрд. грн. З них 500 млн. грн. люди платити не будуть – це буде борг. Приблизно 1,5 млрд. грн. – гроші підуть для обленерго і «Енергоатому». Звідки гроші підуть на ремонт? Я вже мовчу, що гроші потрібні вже зараз, а не в жовтні чи листопаді.

По бойлерам. В Україні відсутня офіційна цифра кількості бойлерів та їх поділ по обсягу (30-50-100-120 літрів). Хоча обленерго, водоканали і теплокомуненерго останні років десять тихенько збирали дані по кількості бойлерів. Приблизно перед війною бойлери були у 1,5 млн. домогосподарств. Велике питання – частота використання, нічний тариф, кількість користувачів на один бойлер. Але загальний обсяг споживання електроенергії бойлерами становить максимум 5 млн. кВт на добу (250 млн. середньодобове споживання). Це мізер споживання. Енергосистему вони не рятують. І по факту після початку війни – суттєво менше стало користувачів.

Тому – ні. Бойлери не винні. І їх відключення нічого особливого не дасть. Якщо буде хоч мінімальний провал у ланцюжку «виробництво-споживання», то диспетчер відключить вас і не дасть вам медаль «За відключення бойлера».

Ракетні удари в березні-травні по ТЕС і ТЕЦ лише дають козир для безапеляційного, бездискусійного та нещадного підвищення тарифів для населення. Тому що так треба. Тому зрозуміти владу, Кабмін, МВФ можна. «Найкращий час» у найгірший період для підвищення тарифів.

Не можна зрозуміти лише захланість активістів разом із ДТЕК Ахметова. ДТЕК продає електроенергію промисловості. До населення немає жодного стосунку. Але хоче підвищення тарифів.

Ну і насамкінець. Економити і ощадливо ставитись до електроенергії потрібно. Необхідно виробляти культуру використання електроенергії. Але за вказівкою активістів-бойлерів цього не станеться. На це потрібні десятиріччя системної пропаганди і агітації без запудрення голови звичайним людям сонячними батареями, тепловими насосами, вітряками, лед-лампами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.