Знищення вітчизняного такмеду: чому чиновники Міноборони замовчують проблему?

03 травня 2024, 08:55
Власник сторінки
Директор інституту політичних стратегій
0
2723
Ігор Шляхетнюк, директор інституту політичних стратегій

Війна оголила багато проблем, в тому числі й ті, що стосуються забезпечення армії аптечками та медичними засобами.

Як виявилося, на третій рік повномасштабного вторгнення вітчизняні виробники тактичної медицини зіткнулися із загрозою знищення в результаті дій чиновників Департаменту охорони здоров’я Міноборони, які зараз здійснюють кроки їхньої дискримінації на користь іноземних, набагато дорожчих засобів.

З чого все почалося? Після прийняття Верховною Радою і підписання президентом України Володимиром Зеленським закону Про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних сил України, українська громадськість, вітчизняні виробники засобів тактичної медицини, народні депутати, а також волонтери почали бити на сполох, що даним законом створюються умови для знищення вітчизняних виробників засобів такмеду.

Механізм цього доволі сумного і тривожного процесу полягає в тому, що вищезгаданим законом нещодавно створеному Департаменту охорони здоров’я Міноборони надаються повноваження із розробки та затвердження протоколів та стандартів надання домедичної та медичної допомоги на основі стандартів країн НАТО, що в подальшому буде впливати на перелік засобів, які будуть входити до аптечки солдата.

Проблема, яка викликала хвилю занепокоєння, якраз полягає в тому, що Департамент охорони здоров’я Міноборони, посилаючись на запровадження в Україні стандартів тактичної медицини країн-членів НАТО, при затвердженні мінімальних вимог та стандартів якості спеціалізованих медичних виробів, віддає прерогативу виключно засобам і медичним виробам виробництва США, ігноруючи засоби українського виробництва.

Оскільки Україна досі не є членом НАТО, українські виробники засобів тактичної медицини, виготовляючи якісну та ефективну продукцію, формально не потрапляють у стандарт комплектування армійських аптечок, розроблений американським комітетом Tactical Combat Casualty Care (ТССС/ТСЗ). Тобто ще раз, використання засобів тактичної медицини, які виготовляються в Україні, стандарт ТССС не передбачає, а передбачає лише вироби виробництва США.

Американські вироби ще й на багато дорожчі, тому витрати на закупівлю аптечок для армії можуть зрости в кілька разів. Це ляже додатковим тягарем на бюджет, який і без того перебуває у непростому становищі.

Однак чиновники Департаменту охорони здоров’я Міноборони чомусь орієнтуються тільки на цей стандарт, і є цілком реальна загроза, що в силу не зовсім зрозумілих причин, можуть прописати використання не тільки в ЗСУ, а й в усіх силах безпеки і оборони України виключно тих медичних засобів, які відповідають критеріям ТССС.

Тим самим, по суті, знищуючи українську галузь, яка, виробляючи якісні засоби, закриває значний сегмент потреб фронту у недорогих порівняно з іноземними, але якісними і надійними засобами тактичної медицини. І які в умовах повномасштабної війни показали свою надійність та ефективність.

Цей процес вже триває, і важливо, щоб цивільні чиновники Департаменту охорони здоров’я Міноборони, які отримують зарплатню із державного бюджету України, прописуючи для військового відомства перелік вимог і стандартів до засобів, які будуть в аптечці українського бійця, керувалися також інтересами українського виробника, з податків якого їм, в тому числі, платиться зарплатня, дослухалися до пропозицій вітчизняної промисловості, а не дискримінували їх на догоду американських засобів під ширмою запровадження стандартів країн НАТО.

Наразі спостерігається ситуація, коли чиновники Міноборони, після усіх публічних корупційних скандалів минулих місяців довкола проведення тендерів та закупівель, “яєць по 17 грн” і тому подібного, знаючи про проблему із дискримінацією вітчизняних виробників тактичної медицини, намагаються не помічати ані чисельні звернення народних депутатів з приводу даної ситуації, звернення інших органів виконавчої влади. А також запити громадськості, перекидаючи функцію надання відповідей і доволі розмитих коментарів на усі запитання на Командування Медичних сил, яке по суті, на даному етапі за це не відповідає, не бажаючи пояснювати дану ситуацію самостійно.

Варто наголосити, що це суперечить політиці глави держави Володимира Зеленського, спрямованій на підтримку вітчизняних виробників та промисловості, що втілилася в економічній платформі Зроблено в Україні, і яку президент України визначив пріоритетною для органів державної влади.

А також б’є і по українських волонтерах, які, в силу необхідності виправляти повний провал держави в забезпеченні бійців на передовій аптечками та засобами тактичної медицини, від початку війни та повномасштабного вторгнення роблять це самостійно. У випадку затвердження переліку засобів тактичної медицини для Сил оборони України виключно згідно стандартів американського комітету ТССС, який рекомендує досить дорогі по українських мірках засоби, це фактично знищить і українську волонтерську спільноту, якій, купуючи дорогі американські засоби, буде ще важче проводити волонтерські збори і закривати всі потреби в тактичній медицині, які надходять від бригад та рядових бійців.

Тому чиновникам Міноборони, Департаменту охорони здоров’я Міноборони, а також МОЗу потрібно звертати увагу на ці всі проблеми, що виникли після ухвалення і підписання відповідного закону, на звернення народних депутатів, які також вимагають від Міноборони та його медичного департаменту не знищувати вітчизняних виробників такмеду, на пропозиції громадськості, інших органів державної влади, а не ховати голову в пісок.

Потрібно знайти компромісне рішення,  яке дозволить зберегти українську тактичну медицину, не знищить вітчизняну галузь. Рішення, яке дозволить бути засобам тактичної медицини, виготовленим в Україні, в аптечці українського бійця, який боронить нашу державу на фронті. Підтримка українських виробників тактичної медицини - це не лише питання економіки, що також важливо, але й питання патріотизму.

Це означає, що потрібно знайти баланс, щоб Україна продовжувала рухатися в напрямку євроатлантичної інтеграції, що є єдино правильним зовнішньополітичним вектором, але під час цього процесу враховувала також власні інтереси та реалії. І “під шумок” переходу на стандарти НАТО не знищила цілу галузь вітчизняного виробництва засобів тактичної медицини, яка закриває значну частку потреб фронту, створює робочі місця, сплачує податки і виготовляє якісну українську продукцію.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.