Україну перетворюють у країну-генератор

05 квітня 2024, 09:55
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
29
Україну перетворюють у країну-генератор

Схоже, що зараз починається змагання між тими хто першим розвалить енергосистему України: Росія чи «Укренерго»?

З боку України вражає напівсвідомий вибір шляху деградації і знищення енергосистеми. Про перетворення України у країну-генератор я вже писав раніше.

Робота із захисту енергосистеми у 2023 році була провалена. Частково через відсутність грошей від США і ЄС. Частково – від відсутності обладнання. Частково – від самовпевненості Міненерго, Укренерго, Нафтогазу, Енергоатому, ДТЕК.

Тому тепер ми стаємо свідками другої частини драми, де Росія і внутрішні учасники України будуть змагатись між собою у досягненні негативної цілі: деградація та обрізання або скорочення та зменшення енергосистеми.

Голова енергетичного комітету Верховної Ради Герус закликав роздрібнити енергосистему: «Коли ми маємо 5-10 великих електростанцій, то вони є цілями і їх можна вражати. Коли ми матимемо сотні дрібних електростанцій… обстрілювати ракетами буде практично нереально або дуже дорого».

Керівник «Укренерго» Кудрицький практично слово в слово повторює: «Замість 15 або 20 великих електростанцій необхідно збудувати сотні маленьких, від 5 до 30 МВт потужності. Вони будуть більш стійкими проти цих атак через свою розосередженість».

Напевно Герус і Кудрицький переслухались виступу Путіна від 24 лютого 2022 року і вирішили допомогти «декомунізувати» енергосистему.

Обоє, і Герус, і Кудрицький з «Укренерго» переконують українців, що це є благо. Обоє «включають дурня» і не розповідають про наступні фактори:

1)     яким в такій децентралізованій системі буде тариф на електроенергію? Спойлер: по досвіду окремих країн тариф буде вище 40 центів за кВт (15-30 грн).

2)     Як буде відбуватись процес диспетчеризації або контролю за виробництвом і передачею електроенергії? Спойлер: А ніяк. По суті Україна перетворюється у країну-генератор. Нехай це великі генератори по 5 чи 30 МВт, але це генератори. Маєш гроші опалити газ чи дизель – включай. Не маєш грошей – не включиш.

3)     Чи можна буде коли-небудь в прекрасному далекому майбутньому (яке Герус і Кудрицький ймовірно не будуть проводити в Україні) об’єднати усі ці дрібні «генератори» в єдину енергосистему? Та ніколи. Той хто радить таке робити потім буде дуже голосно реготати над Україною.

4)     Якою буде базова генерація в такій країні-генераторі? Спойлер: Та її, базової генерації, по суті і не буде існувати. Не зможе вона працювати повноцінно. Адже для цієї базової генерації не буде споживача. Зараз базовою генерацією, яка виробляє більшу частину електроенергії є атомні станції. Для чого того тоді будувати нові обіцяні АЕС, виділяти під це кошти?

Я вже мовчу про гроші і час, яких просто на все це немає. Тому такі пропозиції – це виключно схема витягнути гроші з бюджету і роздерибанити їх на малі-великі генератори.

Можна, звичайно, припустити, що заяви двох людей (Герус і Кудрицький з «Укренерго») є збігом обставин. Але «є нюанс». Ідею децентралізації почали просувати іще до війни, а з початком війни так децентралізація подається як мало чи не єдиний вихід із проблемної ситуації.

Скоріше за все що Герус, що Кудрицький озвучують не свої думки. Ну, нехай Герус. Але «Укренерго». Організація, яка найкраще розуміє значення крупної і масштабної енергосистеми (що зараз і рятує ситуацію) тепер пропонує українцям погрузнути в хаос дрібних мереж, роздрібнення генерації і високої ціни на електроенергію. Ні, не високої ціни. А височеної.

Я думаю, що «Укренерго» пора звертатись по допомогу до Нігерії. Африканська країна, яку вже давно називають країна-генератор. «Укренерго», активісти і просто патріоти можуть проводити круглі столи із нігерійцями, разом вивчати будову генератора, проводити майстер-класи «як правильно завести генератор від шнурка», обговорювати вибір масла і бензину. Так і бачу як в Україну вже їдуть із Нігерії на роботу тисячі нігерійців. Допомагати децентралізувати енергосистему.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Андрей Герус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.