«ІДІЛ-К –це ІДІЛ-Київ». Так прочитав Путін

02 квітня 2024, 12:39
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
33
«ІДІЛ-К –це ІДІЛ-Київ». Так прочитав Путін

Як з’ясувалось, про підготовку ІДІЛом березневого теракту в «Крокусі» Москву попереджали не тільки «кляті вороги» США та Англія, а й ліпші друзі - спецслужби Ірану.

Але на фоні збільшення підтверджень щодо організації цього теракту саме ІДІлом російська влада вперто продовжує відчайдушні спроби прив’язати цей теракт до України. Й дійшла до того, що висунула офіційному Києву вимогу «про негайний арешт та видачу всіх причетних до цих терактів осіб».

У минулому місяці Іран попередив Росію про можливість проведення великої терористичної атаки підрозділом ІДІЛу «ІДІЛ-Хорасан». Зазвичай цей підрозділ називають ІДІЛ-К від його назви англійською мовою Islamic State of Iraq and the Levant  – Khorasan Province (ISIL-K).

Про попередження Москви Тегераном повідомило агентство Reuters.

За кілька днів до теракту в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт всередині Росії, отриманою під час допитів заарештованих у зв'язку зі смертоносними вибухами в Ірані, повідомило агентству одне з джерел.

«Членам «ІДІЛ -Хорасан» було доручено підготуватися до значної операції в Росії. Один з терористів (заарештований в Ірані) сказав, що деякі члени групи вже їздили до Росії», – повідомив другий співрозмовник.

Третє джерело, високопоставлений співробітник служби безпеки, сказав: «Оскільки Іран роками був жертвою терористичних атак, іранська влада виконала своє зобов'язання попередити Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів».

Москва же замість визнання щонайменше факту недостатньої уваги з боку її влади і спецслужб до попереджень про теракт із Заходу та зі Сходу продовжує використовувати міжнародні норми і практики спільної боротьби з тероризмом виключно для досягнення своїх вузьких політичних цілей у війні проти України. Це послідовне продовження ще радянської практики часів Громико маніпуляції Москвою у своїх інтересах нормами міжнародних документів.

Ось Міністерство закордонних справ РФ і заявило:«Здійснений 22 березня в м.Красногорську кривавий терористичний акт, що шокував увесь світ, – далеко не перша терористична атака проти нашої країни за останній час. Проведені російськими компетентними органами слідчі дії вказують на те, що сліди всіх цих злочинів ведуть в Україну».

І повідомило, що передало владі України вимоги в рамках Міжнародних конвенцій про боротьбу з бомбовим тероризмом та з фінансуванням тероризму про негайний арешт та видачу всіх причетних до цих терактів осіб.

«Серед цих вимог – арешт глави СБУ Василя Малюка, який цинічно визнав 25 березня організацію Україною підриву Кримського мосту у жовтні 2022 року та розкрив деталі організації інших терактів у Російській Федерації. Боротьба міжнародним тероризмом – обов'язок кожної держави», - у кращих традиціях радянсько-російських маніпуляції заявило МЗС Росії.

 Цю заяву російського МЗС в СБУ вже назвали нікчемною.

 «Намагаючись апелювати до норм міжнародного права, а саме до конвенції про боротьбу з тероризмом, МЗС РФ забуває, що саме Путін офіційно оголошений у міжнародний розшук – зокрема, його чекають в Гаазькому трибуналі за викрадення українських дітей. Особливо цинічно заяви про тероризм звучать від самої країни-терориста на фоні річниці звільнення Бучі та звірств, які там чинили росіяни», - заявили в Службі безпеки України.

Зі свого боку зазначу, що крім намагання відвести увагу від провалу російських спецслужб з терактом в «Крокусі» російське МЗС своєю вимогою до України арештувати керівника СБУ і «всіх причетних до терактів осіб» мимоволі визнає ефективність операцій української спецслужби.  

Важливим є й те, що ця заява Москви пролунала не після першої чи другої операції української Служби безпеки з підриву Кримського мосту. Й не після неодноразових тверджень керівника СБУ Малюка про те, що Кримський міст – законна ціль для України. Й міжнародне право, закони та звичаї війни дозволяють атакувати цей об’єкт, знищення якого – лише питання часу.

А з’явилась ця заява МЗС невдовзі після серії ударів безпілотників СБУ по російських НПЗ, внаслідок яких РФ понесла великі економічні втрати.

Отже, з одного боку у Москві продовжується намагання замовчати інформацію про те, що союзник Іран так само, як і ворожий Захід попереджував Кремль про підготовку ІДІЛом теракту. З іншого боку, поява «антитерористичної» заяви МЗС стала черговим проявом намагань російської влади зняти із себе відповідальність за провал із цим терактом.

Усе це свідчить про те, що у Кремлі продовжується ступор із адекватним реагуванням на новий величезний виклик для Росії – терор з боку ісламських екстремістів.

І це в умовах, коли часу на підготовку такого реагування у Путіна і Ко все менше –за тиждень у мусульман закінчується священний місяць Рамадан. Після чого, скоріш за все, в Росії відбудеться активізація ісламських радикалів. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.