Автовідключення енергосистеми України

29 березня 2024, 10:14
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
14
Автовідключення енергосистеми України

Серія ракетних ударів по об’єктам виробництва електроенергії (ТЕС, ГЕС) протягом 22-29 березня 2024 р. – це продовження розхитування енергосистеми України.

І як результат доведення її до стану, коли основа енергосистеми – 9 блоків АЕС – не зможуть повноцінно працювати і просто автоматично відключаться.

Виведення з ладу маневреної генерації (ТЕС і ГЕС) у ключових для енергосистеми «точках перетину» збільшує навантаження на АЕС. Саме така роль у Ладижинської ТЕС, Бурштинської ТЕС і «Дніпрогесу». На жаль, не можна сказати, що список таких важливих об’єктів довгий. Ні, він короткий.

Тому малоймовірно, що ціль Росії – просто взяти і знищити енергосистему. В принципі, це зробити непросто, а також такі дії несуть потенційні незворотні техногенні проблеми у випадку з АЕС.

Відповідно радше можна говорити про наступну ціль: довести ситуацію в енергосистемі до такої «точки», коли залишки об’єктів виробництва електроенергії, генерації (АЕС) будуть самостійно відключатися або увійдуть в режим періодичного відключення від енергосистеми. Тобто, своєрідне автовідключення енергосистеми.

Потенційним варіантом вирішення такої проблеми може стати розділення енергосистеми на окремі частини, щоб зберегти можливість роботи не всіх блоків АЕС, а по 2-3 чи по 4-5 окремо. Це зараз може здаватись, що таке не є можливим. Проте, в результаті це приведе до того, що частина України буде мати плюс-мінус стабільне електропостачання, а частина – схоже як сьогодні в Одесі або Харкові.

Не всі об’єкти зруйновані повністю. І за попередніми оцінками за умови фінансування і наявності обладнання для заміни до осені можна відновити до 1500 МВт потужностей ТЕС і ГЕС. Також все буде впиратись у продовження або відсутність ракетних ударів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: энергосистема
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.