Колишній керівник адміністрації президента України отримав 15 років

22 березня 2024, 12:57
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
45
Колишній керівник адміністрації президента України отримав 15 років

Свої знання і зв’язки він використав задля підготовки прогнозів для росіян щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні та підготовки «референдумів» у Херсонській та Запорізькій областях.

Йдеться про колишнього очільника адміністрації президента Кучми в 1994-1996 роках Дмитра Табачника. Про його величезний вплив у ті часи свідчить вираз про те, що «Кучма працює президентом в адміністрації Табачника». Це той жарт, у якому була велика доля правди.

Пізніше Табачник працював радником президента Кучми, був народним депутатом України, двічі був призначений віце-прем’єром у обох урядах Януковича, а після обрання останнього президентом був призначений міністром освіти і науки. Після революції Гідності втік до Росії, де у 2019-му році отримав громадянство.

Після початку повномасштабного вторгнення Табачник вирішив застосувати на допомогу окупантам весь свій величезний набутий в Україні досвід участі у виборах (він був керівником першої виборчої кампанії Леоніда Кучми та заступником керівника виборчого штабу під час його другої президентської кампанії) та у освітній сфері.

Згідно даним розслідування Служби безпеки України,  Дмитро Табачник перебував на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби російської ФСБ Олегом Козловим. За його координації Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Також за вказівкою росіян він консультував гауляйтерів Сальдо і Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

Ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам методичної допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими стандартами.

У нагороду за допомогу оккупантам колишнього радника президента України Табачника росіяни восени 2022-го призначили радником гауляйтера Балицького. А також включили до складу місцевого осередку партії «Єдина Росія».

У роботі на росіян разом із Табачником працював колишній очільник Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона, який також був радником Балицького. Саме він підготував звернення до очільника Кремля, в якому пропонував нагородити російських військових та колаборантів, що брали учать у захопленні частини території на півдні України.

Також Дмитро Ворона допомагав загарбникам створювати окупаційні органи РФ. Згодом він отримав підвищення – був призначений «сенатором РФ від Запорізької області» та переїхав до Москви.

Крім роботи на окупантів Табачник і Ворона й про свої інтереси не забували  - у ході розслідування було встановлено, що вони причетні до численних фактів розграбування майна місцевих аграріїв та захоплення їхніх підприємств.

На підставі зібраних доказів суд визнав Табачника та Ворону винними за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні
in absentia (за відсутності обвинуваченого), оскільки обидва зловмисники наразі переховуються на території РФ і тимчасово окупованій території України.

Дмитро Табачник заочно був засуджений до 15 років тюремного ув’язнення, 12 років заочно отримав Дмитро Ворона.

Також у засуджених було конфісковано їхнє майно на понад 200 млн грн. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.