Енергостратегія «Енергоатому»: ща прогреем и поедем

18 березня 2024, 10:10
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
13
Енергостратегія «Енергоатому»: ща прогреем и поедем

Добудова третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС виходять на фінішну пряму. Іще два блоки – 5 і 6 – будуть готові через два з половиною роки. Повірили?

Люди повинні повірити, аплодувати, «плакати усім автобусом». От видно так вважають у медіа, які безапеляційно транслюють наукову фантастику від Міненерго.

«Якщо уявити, що от завтра ми отримали корпус на майданчик, то десь два з половиною роки – і реактор буде в мережі», - каже міністр енергетики Галущенко. Навіть якщо уявити таку фантастику і уявити іще страшніше – наявність повного і бездонного фінансування – то все одно за два з половиною років можна хіба що буде скласти іще одну красиву презентацію.

Американці будують 30 років, китайці по 10, інші взагалі нічого не будують, але хочуть. Зате українці уже назначили дату відкриття блоку і відповідального за перерізання жовто-блакитної стрічки.

Поширення такої інформації – це радше такий тролінг і протест українських медіа проти панування всенаціональної віри у легке вирішення майбутніх проблем енергоринку України. Ну, я хочу у таке вірити. Не хочеться вірити у масове божевілля.

Але по факту маємо початок «Великого атомного будівництва», якого не було із часів СРСР. Сподіваюсь, що блок №3 буде «імені Урсули фон дер Ляєн», №4 – «імені Макрона», №5 – «імені Джонсона», №6 – «імені Байдена». Щоб у майбутньому люди завжди чули або читали назву блоків у новинах і пам’ятали, кому вони завдячують своєму енергетичному щастю.

Примітно, що переможні новини надходять саме у той час, коли «Енергоатом» приступає до декомунізації решти блоків АЕС в Україні. Першому декомунізуватись випала честь блоку №2. Хоча в «Енергоатомі» скромно хочуть приховати істинну причину виводу блоку із експлуатації. І туманно пишуть, що «було зафіксовано коливання параметру осьового зсуву ротора циліндра високого тиску турбоагрегату (ЦВТ) з тенденцією збільшення».

Можна, звичайно, безкінечно жартувати і хихотіти, але проблеми на блоках АЕС будуть у будь-якому випадку наростати. Старші блоки – старі болячки. «Енергоатом» сьогодні не може гарантувати стабільну ремонтну кампанію, адекватні замінні ремонті фонди.

Не смішно буде лише людям, коли з діючих 9 блоків у постійні ремонти будуть виходити 3-4 блоки, а резервів у вигляді ТЕС і ГЕС не буде. І сонячна та вітрова генерація не буде здатна по своїй природі закривати потреби піків ранкового і вечірнього споживання, а також зимові і вже літні стрибки росту споживання електроенергії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ХАЭС,Энергоатом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.