Будьте милостивими! Дайте олігархам заробити грошей!

12 березня 2024, 10:10
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
41
Будьте милостивими! Дайте олігархам заробити грошей!

Війною війною, криза кризою, а «зелена» генерація має далі заробляти гроші і водночас генерувати борги.

Скільки вже народ України або бюджет винні сонячним і вітровим електростанціям? Ще трохи і в квітні вже знову буде 40 млрд. грн.

Лише у січні «Укренерго» тихенько і пошепки взяло 150 млн євро (5,5 млрд. грн) у ЄБРР та перерахувало їх через «Гарпок» сонячним і вітровим електростанціям. А Шмигаль обіцяв, що ці гроші підуть на потреби опалювального сезону. Та ладно, Денис Анатолійович, наступного разу можете чесно сказати, що взяли для олігархів.

Так можна собі уявити як прем’єр Шмигаль чи міністр енергетики Галущенко пише розпорядження або наказ: «З метою необхідності створення комфортних умов для бізнесу олігархів в секторі відновлюваних джерел енергії прошу забезпечити відключення блоків АЕС та викупу електроенергії у СЕС та ВЕС».

Спочатку ми стали свідками зменшення потужності АЕС, що в принципі не є ефективним рішення з точки зору експлуатації блоків АЕС. А вже через пару днів взагалі відключили один блок для початку дострокового ремонту. «Дайош план п’ятирічки за три роки». Кращого аргументу в уряді не придумали – рано почнеш, рано кінчиш. Хоча і цього року немає чим особливо ремонтувати АЕС. Саме ремонтувати, а не проводити техобслуговування.

Літо буде якщо не веселим, то принаймні не кращим за минулий сезон, коли АЕС і ГЕС працювали замість Ахметова, який економив вугілля. А власник СКМ, Метінвеста і ДТЕК із задоволенням чекав, коли держава почне виплачувати накопичені борги за «зелений» тариф.

Цілком згоден, що в таких умовах менеджерам Ахметова і українська мова вчиться веселіше, і вишиванка носиться бадьоріше, і у фейсбуці легше боротись із тими, хто іще вчора з тобою же співав «эх, яблочко, да куда котишься» та розчулено падав на коліна на Красній площі у Москві.

Що там, Ринату Ахметову не жмуть державні гроші? Та й іншим менш відомим олігархам зеленого способу життя не тисне, коли держава залазить в борги, щоб виплатити їм «зелені» тарифи.

А «Укренерго» поки що нехай готується йти в рабство до наших фінансових партнерів для отримання нового кредиту для потреб СЕС і ВЕС.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.