«Укренерго» і світле комуністичне майбутнє

07 березня 2024, 08:46
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
11

«Укренерго» обіцяє, що літом не буде дефіциту електроенергії. Іще керівник «Укренерго» Кудрицький обіцяє, що Україна буде заробляти на експорті електроенергії мільярди гривень.

Добре, що вчасно вкусив себе за язик і не сказав «мільярди доларів». А головне у цьому – що народ вірить. Піпл хаває.

А через десять років Україна буде другою Францією. А, забув, це перший президент Кравчука таке обіцяв. Хоча міг і Кудрицький таке сказати. Або хор наглядової ради «Укренерго» міг таке заспівати.

Заява про відсутність дефіциту електроенергії влітку – це наслідок самовпевненості, яку що в «Укренерго», що у «Нафтогазі» відчули після другого теплого і без критичних ракетних обстрілів опалювального сезону. І тепер думають, що і літо буде холодним як минулого року. Тому така оптимістична заява – це плід фантазії «Укренерго». Та й, зрештою, може Кудрицького вже влітку не буде в «Укренерго».

От чого не відбереш у талановитих менеджерів-активістів, так це комуністично-комсомольського запалу. Обіцяти, що через пару років всі українці стануть мільярдерами. І, головне, так щиро, що аж самі вірять.

Дефіцит влітку буде. І будемо його закривати як завжди аварійною допомогою і газом для ТЕС. Відключення також можуть бути, але за умови жаркого тривалого літа. Все може бути. Ну якось навіть немає логіки, коли перед опалювальним сезоном в «Укренерго» пускали сльозу, що буде «найскладніший опалювальний сезон», а з літом тепер у нас все в порядку.

Експортувати також будемо. Але от саме влітку може не так активно. Все залежить від погоди і від ремонтів АЕС і ТЕС. Та й будуть складно ділити експортний канал, бо не всіх туди пустять. Тому до обіцяних мільярдів далеко.

Власне, є ще ремонти. Грошей немає. Ремонтувати треба багато чого, а не вийде. Будуть як і в минулому році частково імітувати процес ремонту. От ніби трошки робимо, і трошки не встигаємо.

Зараз в Україні два періоди для експорту електроенергії – весна і осінь, коли середній обсяг споживання електроенергії. Зима і літо – це періоди дефіцитів. І це вже так буде завжди надалі. Бо Україна хоч не хоч буде входити у період системної перебудови (скорочення і обрізання) енергосистеми. І вільних, незавантажених потужностей буде мало. Про сонячну і вітрову генерацію навіть не буду говорити – це «зайвий рот» енергосистеми, який буде обдирати усіх споживачів у майбутньому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.