«Укренерго»: «Мы пахали, я и трактор»

04 березня 2024, 09:51
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
20
«Укренерго»: «Мы пахали, я и трактор»

Думав, що вже можна буде не писати про опалювальний сезон. І так ясно, що він завершується. І завершується успішно виключно завдяки теплій погоді протягом листопада-грудня 2023 і січня-лютого 2024 р.

Але, ні. В «Укренерго» не здаються і розповідають як нам всім в Україні було важко і лише чудодійна аварійна допомога від наших братніх народів (в тому числі і від тих, що нас сьогодні блокують на кордоні) врятувала проходження опалювального сезону 2023-2024 рр.

«Для проходження зимового періоду без застосування графіків відключень Україна залучала рекордний обсяг аварійної допомоги з ЄС», - повідомляє Кудрицький із «Укренерго».

Так воно так, і не зовсім так. Насправді тієї аварійної допомоги було настільки мало, що «Укренерго» просто посоромилось виставляти її обсяг. Ну було би дуже смішно, що такий мізер «рятував ситуацію». Аварійна допомога, звичайно, відіграла свою роль. Але причина її залучення зовсім не в тому, що «Укренерго» переживало за споживачів і не хотіло їм відключати світло. Та скажу навіть так - начхати їм на наші з вами проблеми.

Більше повірю, що радше звичайним електромонтерам та низовій ланці більше болить і вони стараються прискорити вирішення ремонтів. Ну, але не вони точно ухвалюють рішення про аварійну допомогу.

Тому розповіді «Укренерго» про рекордну кількість аварійної допомоги – це дуже поганий сигнал. І він означає, що енергосистема України розбалансована і поки що вдається її «зібрати в кучу» завдяки відносно легким і дешевим діям – взяти аварійну допомогу. А що буде далі? Через три, п’ять, десять років? Коли АЕС і ТЕС будуть завершувати свій життєвий цикл?

Розбалансування – наслідок і ракетних ударів в минулому році, і виключення з роботи Запорізької АЕС, Запорізької ТЕС, інших об’єктів. Покращити ситуацію в ближчому майбутньому буде важко, а от утримати на нинішньому рівні – теоретично можливо.

Да, можна зрозуміти «Укренерго», яким зараз тяжко і вони набивають собі ціну. Офіс президента залишається при думці, що керівництво «Укренерго» треба замінити. Цілком поділяю таку думку. Тому нехай павуки в банці з’їдають один одного.

Але найбільше мені вразило як легко в «Укренерго» вже констатують розвал системи. У тому числі заявами, що дефіцит в енергосистемі може вже виникати не лише взимку, а й влітку.

Тому поки ми будемо чути подібні бадьорі заяви з боку «Укренерго» у стилі «мы пахали, я и трактор».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.