Польський фермер і Путін. А де Україна?

23 лютого 2024, 09:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
32
Польський фермер і Путін. А де Україна?

Ну, що там – Навального поховали, польських фермерів приручили, нові яйця по 17 грн знайшли, міжнародних партнерів по реформі БЕБ задовольнили?

Нє? Тоді пора включати режим турбореформ. «Где тебе б…дь реформ не хватает?» Цитата мовою оригіналу, бо в цій країні найбільші патріоти України українською не спілкуються.

Але краще про фотографію польського фермера і Путіна. Фото викликало непідробний ажіотаж. Поляк інформує своїх недругів, що прийде Путін і всіх розжене: «Путін, розберись з Україною, Брюсселем і нашими керівниками» (https://rybnik.wyborcza.pl/rybnik/51,180134,30720253.html#S.galeria-K.C-B.1-L.1.duzy). От дійсно свобода слова. Хоча фермера таки у фіналі затримали, але навіть не сумніваюсь, що дуже скоро випустять.

У рядового глядача «єдиного марафону» виникає логічне питання «як так, у вільному Євросоюзі хтось кличе Путіна і вважає його за авторитета?»

Хто в Європі жив, той в цирку не сміється. Українці, які волею випадку опинилися в ЄС (та хоч у США) і були би абсолютно чесними перед своїми співгромадянами, то могли розповісти, що насправді економічні і політичні погляди німців, французів, британців і всіх інших народів великої європейської сім’ї далеко не такі як хочеться бачити українському глядачу «єдиного марафону» і не тільки глядачу. І це не лише проблема, що війна триває два роки і європейці охололи. А вони і не загорялись.

Українці обмежились критикою банків, зв’язку, бюрократією. Більшість скромно промовчали, що життя там не просто дороге, а фактично є умовним сучасним рабством. Так, саме таке формулювання найбільше точне. Можна, звичайно, посміятись над таким визначенням, але пожити у ЄС без свого власного житла і накопичень, а якщо іще з дітьми – це біг білки у клітці без перспективи вирватись з клітки.

Да, з голоду померти не дадуть, на вокзалі ночувати не доведеться. Але феодалізм, капіталізм, а тепер «ринковий ліберальний соціалізм» - по суті не змінив свого ставлення до людини як джерела доходів для «класу власників». А їх у ЄС також не багато. В Україні багато заможних чи багатих людей? Ні. От і в ЄС їх по суті не так багато.

Але повертаючись до поляка та Путіна. Сказати, що європейці не люблять інші нації – це нічого не сказати. Націоналізм і ксенофобія там іще ого-го який. Саме з боку корінних народів, а не мігрантів. Але регульований законами і страхом перед відповідальністю.

І тому навіть не дивно, які політичні партії перемагають або мають сильні позиції у Австрії, Нідерландах, Франції, Німеччині, Іспанії, зрештою, Польщі. Та практично всюди. Дискусійне питання «чи не привела до цього міграційна політика» поки немає відповіді навіть у самій Європі.

А Путіна якщо згадують, то виключно як «страшилку». І цей поляк так само. Йому – усередненому поляку, німцю, французу, «європейцю» – Путін не потрібен, щоб зневажати і використовувати українців як просто рабську людську силу. І ставити Україну та українців на місце, якщо по їх уявленню ми десь перейшли межу.

Особливо тішать версії про російський слід у протестах поляків. Це ж треба так не любити свою державу Україну, щоб не займатись вирішенням її проблем, а завжди знаходити якісь пояснення і причини для своїх невдачах, у даному випадку на території ЄС.

Ні, звичайно, якщо дорослі люди варяться у своїй «європейській бульбашці» та скромно мовчать про реальність європейського життя (як економічне, політичне, так і ментальне), то можна до сих пір вірити, що дітей знаходять у капусті.

Історія з польським фермером і Путіним є радше сигналом того, що в реальності українців ніхто не чекає у ЄС. І тут хоч закон ухвали про заборону критики європейського укладу життя – не допоможе.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Польша,Евросоюз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.