Скільки заробили європейські газові трейдери на Україні?

19 лютого 2024, 10:19
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
26
Скільки заробили європейські газові трейдери на Україні?

Зимовий сезон завершується і європейські трейдери, які дуже сильно люблять Україну, вже практично повністю викачали свій газ із підземних сховищ нашої держави.

Закачали 3 млрд. куб. м. Потихеньку за листопад-лютий продали цих 3 млрд. Купували у середньому за 180-200 дол./ 1000 куб. м. Продали у середньому за 350 дол./1000 куб. м. Заробили – 450 млн. дол. Ну, ніби нічого страшного. Така сьогодні історія в України. Не ми заробляємо, а на нас заробляють.

Ні, якщо поглянути скільки Україна заробила на зберіганні, закачуванні і відборі газу – це 40 млн. дол. По 13 доларів за 1000 куб. м. Сльози заважають говорити.

Якби ціни були нормальні, європейські (ну, ми ж європейська країна), то могли заробити 150 млн. дол. По мінімальному тарифу 50 дол за 1000 куб. м. Ну зовсім мінімальний.

Можна порахувати скільки Україна втратила на тому, що безкоштовно (без мита і податків) зберігала газ бідних і нещасних європейських трейдерів. Там хороших 120-130 млн. дол. втратила Україна. Можуть бути різні умови для клієнтів, але сума втрати все одно буде значною.

Проте, не всі згодні, що це на Україні заробляють. Навпаки, чесні і незалежні медіа переконують, що європейські трейдери не заробляють, а всього-навсього по сирітськи «економлять». Бггг.

Чесні, прозорі і незалежні видання – принаймні як вони себе позиціонують – не мигнувши оком вводять в оману наївного читача. на голому місці придумує фантастичний заголовок, що «Європейські трейдери заощадили близько $320 млн завдяки зберіганню газу в Україні». Хоча от їх колеги із : «Європейські трейдери заробили $320 мільйонів завдяки зберіганню газу в Україні».

Де правда, а де брехня?

Ну хіба це брехня, скажете ви. Українське суспільство привчили і далі привчають, що все, де є абревіатура ЄС чи США, – несе добро, чесність і справедливість. Тому навіть язик не повернеться назвати брехунами такі видання. Це вже просто «рефлекс собаки Павлова».

Десятки експериментів вже підтвердили це. Тому й не дивно, що Liga вигороджує і захищає європейських трейдерів, які по суті обікрали Україну, де триває війна. «Але нічьо, ми напишемо «заощадили» )

Звичайно, все це до пори, до часу – поки є така воля.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укртрансгаз,ПХГ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.