«Нафтогаз» і Чернишов: «поматросил и бросил»

12 лютого 2024, 09:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
30
«Нафтогаз» і Чернишов: «поматросил и бросил»

Ну, що ж. Потрохи починає доходити до «прогресивної громадськості» та «свідомих журналістів», що красиві історії про збільшення видобутку газу «Нафтогазом» («Укргазвидобування») - це красивий міф.

На черзі зниження калорійності газу та пониження якості очистки газу. Все це впливає на збільшення споживання газу.

Публікація «Ліги» про відверто шкідливі та низькоефективні методи «Укргазвидобування» для збільшення видобутку газу – це лише поверховий огляд проблеми. 

І вже зовсім скоро цей міф вилізе боком для держави і пересічного українця, який буде у тому числі через цей обман платити більше за газ. Після того як видобуток повернеться до свого традиційного за останнє десятиріччя режиму стагнації і поступово зниження, то у держави виникне дефіцит газу для населення.

«Нафтогаз» і Чернишов гордяться формальним збільшенням видобутку газу на 0,7 млрд. куб. м – із 12,5 до 13,2 млрд. куб. м. Цього дійсно має вистачити з головою для власного населення і ТКЕ. Але якби ці обсяги були реальними, то навіть має залишитися від 1,5 млрд. до 2 млрд. куб. м товарного газу. Хоч бери і продавай його у ЄС.

Проте, фактичний товарний обсяг газу завищений, відбулося зниження калорійності (грубо кажучи замість 100 кубометрів споживач використає 120-125 кубометрів) – це веде до збільшення споживання. У таких випадках відразу згадується анекдот про «так і живемо на цих два прОценти».

Напевно і Зеленському занесли запакований і закачаний у баночку-балончик символічний кубометр газу. Люблять таке робити усілякі пройдисвіти, реформатори та любителі ринкових газових цінностей. Уже колись так запаковували останній кубометр російського газу. Зате було красиво.

Тому поки що керівник «Нафтогазу» Чернишов впевнено розповідає про фантастичні результати видобутку. Хо-хо! Коболев із неперевершеною по крадіжці грошей програмою «20-20» не зміг! Фаворов із «Тризубом» не зміг! Вітренко просто не зміг! А Чернишов мишка бігла, хвостиком махнула і газову дірочку в землі пробила.

Але без сумніву наступний голова «Нафтогазу» буде засуджувати «папєрєдніка» Чернишова за варварську експлуатацію родовищ. Фактично мова йде про інтенсифікацію, прискорення отримання додаткових обсягів газу на існуючих родовищах або вже розроблених. Ні про яке розширення, освоєння нових площ і родовищ мова не йде.

У стороні потираючи руки стоять ДТЕК Ахметова, Гео-Альянс Пінчука, «американці» з Burisma (чи то вже Diloretio Holdings) на чолі з сином президента США Байдена Хантером Байденом і Злочевським, Коломойський з «Укрнафтобуріння» (якщо вийде з СІЗО і поверне актив), менші газові «олігархи». Усі вони будуть продавати газ «Нафтогазу» для потреб населення. Тому їх час іще просто не настав. Промисловість не відновить споживання газу до рівня хоча би 2021 року.

Так що добре похазяйнував голова «Нафтогазу» Чернишов. Так добре, що в проектах видобутку на 2027-2028 рр. стоять цифри 11-11,5 млрд. товарного газу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Укргаздобыча,Алексей Чернышов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.