Потужний захист енергосистеми, якого не було

06 лютого 2024, 09:34
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
69
Потужний захист енергосистеми, якого не було

Протягом літа-осені і зими 2023 року ми чули розповіді, що енергосистема України іще трошки і буде повністю захищена від можливих нових ракетних ударів.

Але у лютому 2024 року вийшов голова Агентства відновлення Мустафа Найем і сказав, що все пропало, побудувати захист не встигли і взагалі невідомо чи встигнуть навіть до кінця 2024 року. Грошей немає. Невідомо чи їх дадуть. І взагалі «я не я і хата не моя».

Якщо із таким підходом Мустафа Найем закликав усіх виходити на майдан у 2013-2014 році, то тепер навіть не варто сумніватись чому ми опинились саме в такій точці історії. Зрештою, якщо згадати, що Мустафа Найем очолює «Укравтодор» (саме його перейменували у структуру із голосною назвою Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України), то тим паче стане зрозуміло чому нічого хорошого вийти із «Укравтодору» не могло. 

Ні, не тому, що це «Укравтодор» із поганими дорогами. А тому, що «Укравтодор» завжди був фінансовою дірою, на яку вішали кредити, облігації і зобов’язання. Навіть «Нафтогаз» не був таким. Тепер на цьому «общаку», екс-«Укравтодор» сидить учорашній революціонер Найем.

Із заяви Агентства відновлення зрозуміло, що нічого зробити не встигли. Або не захотіли. Або гроші пішли на інші цілі – цінні консультації міжнародних партнерів, замовлення презентацій. По факту найважливіший третій рівень – захист 22 підстанцій від ракет – не виконаний. Другий рівень – захист від дронів та безпілотників – також на 22 підстанціях має бути виконаний до березня 2024 року.

При цьому голова Агентства відновлення Найем бреше і не червоніє. Якщо зараз лише готові 12 об’єктів, то як за місяць зроблять роботи на 10 об’єктах? Традиційно – на папері. І чим Найем тепер відрізняється від Януковича? Нічим. А для когось буде навіть гіршим.

Ну хоч мінімально ефективний перший рівень захисту виконали (біг-беги і габіони), бо там просто пісок і каміння треба було поскладати. Але все одно цікаво скільки мільярдів гривень під це списали?

На жаль, і через рік захист підстанцій на обіцяному рівні не буде реалізований. Тому що як повноцінну захисну споруду реалізувати це практично не можливо. Можливо лише побудувати інженерну споруду, яка буде передбачати захист, але ефективності реального захисту давати не буде. Усі це знають, але роботи продовжують.

Цікаво наскільки швидко проявиться абсолютна деградація Найема і він вийде в люди у туфлях із страусової шкіри та побудує свою маленьку хонку? Як в принципі і його товариш Сергій Лещенко, який давно вже переріс цінності майдану.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Мустафа Найем,энергосистема
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.