Історія як «Укренерго» виграло у лотерею 5,5 млрд. грн.

01 лютого 2024, 10:20
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
12
Історія як «Укренерго» виграло у лотерею 5,5 млрд. грн.

«Укренерго» і «Гарантований покупець» радісно звітують, що виплатили 5,8 млрд. грн для виробників «зеленої» електроенергії.

Який талановитий менеджмент, геніальний CEO, величні KPI, результативна EBITDA і ще тьма незрозумілих, але потужних слів.

Але прямо спершу ніхто не сказав, що виплатили за рахунок чергового кредиту від ЄБРР на 150 млн. євро. Потім тихенько уточнили «откуда дровишки». Ну кого вже потім буде цікавити звідки гроші? Головне, що є результат.

Показово і те, що в кінці минулого року тихенько мовчали, що борг «зелених» уже перевалив за 37 млрд. грн. і до кінця січня далі вказували борг у 31 млрд. грн.

Питається: чого соромимось визнати свою безхребетність і нездатність вирішити проблеми енергоринку? Сміливіше. В омріяному Євросоюзі ваші колеги просто подають у відставку, а не тримаються за крісло як воша кожуха.

Ні, щоб вийти і сказати: так, ми нездари, у нас немає грошей, і ми кланяємось у пояс ЄБРР, що вони заплатили «зеленим» СЕС і ВЕС.

А починалось все як? У грудні прем’єр Шмигаль голосно розповідав про 150 млн. євро кредиту від ЄБРР, які підуть на «стабільне проходження опалювального сезону» (). Іще раз - Укренерго і уряд тупо і просто збрехали, коли стверджували, що ці 150 млн. євро підуть на ілюзорну підтримку опалювального сезону. Але легким рухом гроші пішли страждальцям сектору відновлювальних джерел енергії. Ну от хоч які хороші слова підбирай для характеристики таких дій, але це найкращі.

Ну, тут навіть і немає чого думати. ЄБРР лобіював і приводив в Україну «інвесторів», кредитував будівництво СЕС і ВЕС. То ясно, що вони тепер будуть давати гроші не «суспільству», а конкретним компаніям, які зачекались своїх грошей. Тому «Укренерго», Кудрицький, Шмигаль – це звичайні учасники схеми лобізму інтересів приватних компаній. Хвилинка фантазії: якби у нас були реальні, а не іграшкові НАБУ, САП чи БЕБ, то уже давно цих людей на своїх посадах не було.

Зрештою, показово, що 5,5 млрд. грн. віддають у час плачів і дискусій як мало за електроенергію платить народ і треба підвищувати тарифи. Совпаденіє? Та ні. Ніхто і не збирався ці 5,5 млрд. віддавати лохам народу України. Хоч на опалювальний сезон, хоч на дотації для тарифів.

Є відомий анекдот про сережки, колечко, шубу і лотерейку. Да, вульгарний і примітивний, але із пісні слів не викинеш. Не знаю хто гірший: анекдот чи «Укренерго». Тому нехай «Укренерго» визначається, де їх роль у цьому анекдоті. І як вони вигравали у лотерейку. «Кіт Графік» від «Укренерго» постає у новому образі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ЕБРР,Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.