Чи є боротьба у республіканських праймеріз і хто може зупинити Трампа?

31 січня 2024, 18:30
Власник сторінки
Експерт з міжнародних питань дослідницької компанії "Соціополіс"
0
3276
Чи є боротьба у республіканських праймеріз і хто може зупинити Трампа?
Фото: Le Monde

Після зняття кандидатури Рона Десантіса, Ніккі Гейлі залишилася єдиним супротивником екс-президента Дональда Трампа.

 Ніккі Гейлі заявила, що не буде знімати свою кандидатуру на користь Трампа, і тим більше не стане його Віцепрезиденткою. «Ми не робимо коронацій» – саме так вона описала подальшу боротьбу. Проте постає питання чи підкріплені ці слова можливими шансами на перемогу? І про що нам говорять перші два голосування в Айові та Нью-Гемпширі?

Перші голосування та зняття кандидатур

Айова традиційно є першим штатом для голосування у праймериз, і її доволі очікувано з більшою кількістю голосів забрав Трамп. Рамасвамі, що зайняв останнє місце, одразу же після результатів голосування зняв власну кандидатуру на користь Трампа, а Десантіс, для якого далеке від першого друге місце було жахливим результатом, враховуючи вкладені кошти в Айову, ще трохи почекав зі знаттям і зробив його перед праймериз у Нью-Гемпширі.

Таким чином, Гейлі та Трамп залишилися 1 на 1, і для Гейлі такий розклад був надто раннім. Десантіс забирав на себе можливих виборців Трампа, яких Гейлі потребувала на першому для себе серйозному голосуванні, адже історично кандидат показує свою вагомість або в сільсько-робітничій Айові, або у більш урбанізованому Нью-Гемпширі. Якби Десантіс залишився у гонці, результат Гейлі був би куди більш вражаючим і залучив би до її кампанії більше спонсорів, які би повірили в її перемогу. Питання спонсорів ще до праймериз у Нью-Гемпширі постало ребром, адже найбільші з них вже ставили під сумнів подальше фінансування кампанії Гейлі.

Чи є у Гейлі шанси в наступних голосуваннях?

Результат хоч і перевершив усі соцопитування, проте не достатньо, аби забрати штат у Трампа чи навіть зрівнятися з ним. Завдяки перемозі в Нью-Гемпширі Трамп став першим республіканцем у сучасній історії, що виграв обидва перші штати не будучи чинним президентом. Показовою все ж була перемога Гейлі серед незалежних виборців – 65%, 56% серед випускників коледжів, а також 65% серед тих, хто не вважає себе членами руху МАГА.

Проте Трамп очікувано переміг із великим відривом серед таких груп, як консерватори та євангелісти, які складають основний електоральний кістяк республіканців. Подальшими штатами у голосуванні будуть Невада та рідна для Гейлі Південна Кароліна. Якщо поразка у першій не буде сильним ударом, то зазнати невдачі в рідному штаті завжди є неприємним моментом. Сенатор від Флориди Марко Рубіо, до прикладу, під час своєї президентської кампанії у 2016 зняв кандидатуру саме після нищівної поразки від Трампа у рідному штаті.

Повертаючись до кампанії 2024 року – на даний момент Трампа вже підтримав сенатор Південної Кароліни Тім Скотт, який також балотувався у президенти, але зняв кандидатуру ще до початку голосувань. Його підтримка збільшує відрив Трампа від Гейлі, який і так був більший за той, що ми побачили в Нью-Гемпширі, і це робить шанси Гейлі на успіх примарними. Ця підтримка є і свого роду ударом для Гейлі, яка призначила Скотта на своє місце в Сенаті в 2012 році.

Загалом, можна розраховувати на перемогу Гейлі лише в разі зняття кандидатури Трампа. Його позиція вже має доволі міцний фундамент, який може бути зруйнований лише рішенням Верховного суду проти екс-президента, або ще більш малоймовірний варіант –– різким погіршенням здоров’я через поважний вік, що зробить Трампа недієздатним в очах виборців і нівелює ту «енергію» на тлі Байдена, яку йому приписують МАГА-виборці. За таким сценарієм Гейлі залишиться єдиним кандидатом від Республіканської партії, на що вона і її команда, імовірно, і розраховують.

Що Байден може отримати від завзятості Гейлі?

Головна цінність кампанії Гейлі може полягати в тому, що Трампові доведеться продовжувати брати участь в праймериз замість того, аби одразу переключити увагу на Джо Байдена, чого він та його прихильники так хотіли досягнути тиском на інших кандидатів. Лідери партії та представники кампанії тепер прагнуть відкинути Гейлі на задній план, відійти від праймериз та об’єднатися проти демократів. Вони хочуть, щоб Трамп зосередився на майже неминучому реванші з Джо Байденом у листопаді.

Якщо Рамасвамі та Десантіс, які представляють ту ж радикальну частину партії здалися, аби зберегти підтримку для майбутніх виборів і отримати словесну реабілітацію від Трампа, то Гейлі немає чого втрачати. Її виборці – це ті, хто хочуть замінити Трампа і ті, хто не поділяють його радикального бачення світу. Разом із ними вона може дійсно піти до кінця поки Трамп не набере 1215 делегатів, необхідних для остаточної перемоги.

Це підбурює Трампа вчиняти агресивні нападки на Гейлі, причому непропорційні тій шкоді, яку вона може завдати на даний момент. На загальних виборах це може відштовхнути незалежних виборців, підтримку яких у такому випадку  отримає Байден, налаштований перемогти Трампа вдруге. Повторення виборів 2020 року є найбільш імовірним сценарієм, до якого готується більшість як американської, так і міжнародної спільноти.

Цікаво, що цей реванш Трампа та Байдена буде другим випадком в історії, коли два кандидати, що займали крісло президента зійдуться між собою у протистоянні вдруге. До цього таке ставалося між Клівлендом та Гаррісоном. У 1888 Гаррісон переміг чинного президента Клівленда, проте через погіршення стану економіки програв наступні вибори все тому ж Клівленду, який повернувся до Білого дому.

Саме шлях Клівленда і намагається повторити Дональд Трамп. Завадити йому може те, що якщо проводити паралелі з Клівлендом, то той на всіх трьох виборах виграв популярне голосування, але програв один раз колегію Гаррісону. Тоді, як Трамп двічі програв популярне голосування. Тим не менш, впевненості йому додає вік суперника і непогані результати за попередніми опитуванням у «Swing states», які стали ключовими для перемоги у виборах.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.