Все, що ви хотіли спитати про с̶е̶к̶с̶ транзит, але боялись спитати

25 січня 2024, 11:09
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
22
Все, що ви хотіли спитати про с̶е̶к̶с̶ транзит, але боялись спитати

Транзит російського газу через Україну буде після 2024 року. Так каже словацький прем’єр Фіцо. Питання точно не просте, але факт переговорів Фіцо однозначно підтвердив.

Так, можна себе переконувати, що Фіцо сказав неправду, придумав, ляпнув. Але від цього нічого не зміниться. Поїзд їде і без пасажирів.

Звичайно, з боку Шмигаля чи будь-кого іншого ми почуємо щось у стилі «это другое». Але з того, що було відомо і до Фіцо – це постійні консультації європейських компаній із Єврокомісією про формат можливого продовження транзиту через Україну.

Та можна навіть згадати впевнені і потужні заяви Чернишова у жовтні 2023 р., що транзиту після 2024 року не буде. І в ту ж секунду м'яким і ніжним голосом офіційний представник Єврокомісії Тім Макфі сказав, что зараз ані Європа, ані Україна не в стані говорити про те, що відбудеться навіть через рік: «Дія угоди щодо транзиту газу територією України завершиться 31 грудня 2024 року. Перше, що можна сказати, ми ще досить далекі від цієї дати і не в змозі зараз говорити про те, що станеться більше, ніж за рік».

Але заява Фіцо не дивує. Він і не таке каже. Але факт інший, що про це українцям розповів ні Зеленський, ні Шмигаль, ні Галущенко чи хоча би на крайній випадок той таки Чернишов із «Нафтогазу» (його ще не звільнили?). Висновок простий: або вони цього не знають, або просто рішення приймають інші люди.

Поставлю питання по іншому. А чи взагалі транзит російського газу Україні потрібен? Якщо наша держава його продовжує у час війни – значить потрібен. Просто тут вже питання в іншому. Якщо «без мене мене оженили», то дуже схоже, що надалі Україна взагалі не буде ні заробляти, ні оперувати своїм транзитом.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,транзит газа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.