«Укренерго» і ДТЕК «качають» нове підвищення тарифів на світло для населення

22 січня 2024, 09:21
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
24
«Укренерго» і ДТЕК «качають» нове підвищення тарифів на світло для населення
В цілях економії електроенергії ДТЕК і "Укренерго" пропонує виключити світло в кінці тунелю

У владі вирішили перекласти завдання «качати» тему підвищення тарифів на електроенергію для населення на ДТЕК і «Укренерго».

Виглядає це цікаво і весело. Але для народу може закінчитися сумно – черговим ростом тарифів до 3,5-4 грн за кВт.

Ай, глалт, лихо. Люди не платять за електроенергію, енергосистема помирає без двох копійок від народу. Учора про це кричав ДТЕК Ахметова. Сьогодні кричить Бойко від «Укренерго».

І ДТЕК Ахметова, і «Укренерго» сьогодні не викликають задоволення у влади. Представники влади де можуть куськають Ахметова і де можуть намагаються змінити керівництво і систему управління «Укренерго». Ну, Трамп їм в поміч (жарт). Але для «розгону» і моральної підготовки населення до підвищення владі дуже зручно сховатись за спинами ДТЕК і «Укренерго».

Спочатку уряд тихо ухвали рішення про дозвіл енергопостачальним організаціям відключати електроенергію за борги, потім ДТЕК (Yasno) Ахметова як термінатор кинулося в бій заявивши, що судний день відключень почнеться 29 січня. А тепер нарешті «Укренерго» заламує руки, що борги «такі великі, такі великі» - аж зросли за війну на 15 млрд. грн. А те, що за газ і тепло боргів населення уже 110 млрд. грн. І нічьо, не жме. Відключати не біжать.

Словом, влада з допомогою ДТЕК і «Укренерго» починає новий забіг, де на фініші буде для народу «цукерка» - нові тарифи на електроенергію, орієнтовно 3,5-4 грн за кВт.

Чому іще крики ДТЕК і «Укренерго» про шалені борги не витримують критики. До 2022 року зазвичай борги за електроенергію населення були найменшими серед енергоносіїв – 7-8 млрд. грн. Приблизно це становило 15% від усієї суми вартості електроенергії для населення (47 млрд. грн).

Підвищення вартості електроенергії у липні 2023 року до 2,64 грн/кВт закономірно потягнуло за собою ріст неплатежів. За весь 2023 рік населенню мало сплатити 62 млрд. грн, а борг лише за минулий рік тепер становить 10 млрд. грн. Тобто, населення як боргувало 15% - так і боргує. Да, далі борг буде зростати, бо за другу половину 2023 року (після підвищення) динаміка розрахунків погіршилась.

Але суть в тому, що і для відключення електроенергії підстав малувато, і для страхання населення «великими» боргами – також немає підстав. Та й ще раз згадаю борги за газ і тепло – там вже 110 млрд. грн. І «Нафтогаз» не біжить відключати ні населення, ні ТКЕ. Ну, не тому, що соціальний, добрий і взагалі любить українців, а просто немає команди.

Тому не розслабляємось шановні українці. Починаємо збирати гроші не на армію, а на нові тарифи на електроенергію для ДТЕК, «Укренерго» та інших постачальників.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.