Чому цей рік стане переломним

16 січня 2024, 14:07
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
1366
Чому цей рік стане переломним

Захід, нарешті, переходить від мети «не дати Росії перемогти в Україні» до мети забезпечити поразку РФ.

Перший прояв цього переходу – десятирічна угода про співробітництво у сфері безпеки з Великою Британією. Яка на відміну від Сполучених Штатів позитивно ставиться й до ідеї поразки Росії в Україні, й до розпаду РФ.

І зовсім не випадково, що Лондон прискорив підготовку цієї угоди після атаки іранських проксі з ХАМАСу проти Ізраїлю 7 жовтня минулого року і війною у Секторі Гази, яка розпочалась після цього нападу. А  британський прем’єр Ріші Сунак прибув до Києва для її підписання за декілька годин після того, як Велика Британія разом із США нанесли серію ударів по ще одній іранській проксі-силі – хуситам – в Ємені.

Бо, з одного боку у Лондоні абсолютно правильно – комплексно - оцінюють ситуацію із активними та відкритими зусиллями держав «Осі руйнування світового порядку» Росія – Іран – Північна Корея планомірно розв’язувати конфлікти у різних частинах світу. (Китай також де-факто є членом цієї Осі, проте поки що переважно діє за лаштунками).

Які насправді є частинами скоординованої роботи цих держав-дестроерів для розхитування існуючого світового устрою. В трьох точках їхньої активності продовжується гарячі конфлікти – в Україні, у Секторі Гази та у Ємені. І цей перелік, на жаль, у цьому році буде поповнений.  

А з іншого боку, виходячи зі змісту угоди з Великою Британією по підтримці України, у Лондоні розуміють зворотній бік недостатньої підтримки Заходом України у боротьбі проти Росії.

Бо що бачать спільники Росії з «Осі руйнування»? Вони бачать, що за майже два роки повномасштабної агресії, не зважаючи на чітку позицію Заходу і всі його зусилля з підтримки України країна-агресор

а) не зазнала поразки в Україні;

б) продовжує свою агресію;

в) загарбала частину української території й навіть проголосила про її включення до свого складу;

г) не відповіла за все заподіяне в Україні;

д) не потрапила в цілковиту міжнародну ізоляцію й не тільки не виключена із ООН як у 1939 році був виключений із Ліги націй СРСР після нападу на Фінляндію, а й навіть зберегла своє місце постійного члену Радбезу ООН.

Ці проміжні підсумки російської агресії надихають спільників Росії з «Осі руйнування» діяти більш рішуче. Й вони діють –ХАМАС нападає на Ізраїль й воює у Секторі Гази, хусити з листопаду минулого року обстрілюють комерційні судна та військові кораблі.

Характерна риса Третьої світової: нові «гарячі» конфлікти виникають у той час, поки тривають ті, що розпочались раніше й вони існують паралельно.

Саме тому Велика Британія як лідер у процесі переходу боротьби з державами «Осі руйнування» на якісно новий етап, розуміє: підтримку України потрібно проводити зовсім по-іншому. Щоб наша країна могла не лише підтримати статус-кво з агресором, а отримала можливості для його розгрому.

Тобто, саме так, як казав у своїй статті у британському The Economist головком ЗСУ Залужний.

Про усвідомлення необхідності діяти таким чином 15 січня сказав міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс. Він визнав, що у цьому році світ стане більш небезпечним і вимагатиме від Великої Британії та її союзників боротьби з, як він висловився, «ірраціональними» силами унаслідок низки конфліктів, які «ймовірно, будуть зростати».

Під час свого виступу про оборонні плани Сполученого Королівства Шаппс сказав, що уряд прагне збільшити витрати на оборону до 2,5% валового внутрішнього продукту та закликав інші демократичні країни наслідувати його: «Через п'ять років ми можемо спостерігати кілька театрів воєнних дій, включаючи Росію, Китай, Іран і Північну Корею. Запитайте себе... чи є більш вірогідним, що ця кількість зросте або зменшиться? Я підозрюю, що ми всі знаємо відповідь. Швидше за все, вона зросте. Тому 2024 рік має стати переломним».

І оголошений у п’ятницю пакет підтримки України підкреслює важливість збереження допомоги Києву.

«Є таке очевидне прочитання того, що відбувається в Україні. Ми постійно працюємо разом, щоб дати Україні те, чого вона потребує. Ми дуже тісно працювали над тим, щоб допомогти українцям відкрити Чорне море. Це допомагає Україні розвивати свою економіку, дозволяючи їй оплачувати свої військові зусилля», - заявив Шаппс.

Міністр зазначив, що комусь ціна може здатися надто високою, але Британія не може дозволити собі звести нанівець здобутки, яких досягла, оскільки війна похитнула фундамент світового порядку.

Шаппс додав, що зараз ми живемо в «довоєнному», а не в «повоєнному» світі. Й тому Велика Британія збільшила витрати на оборону до найвищого рівня з часів холодної війни.

Таким чином, Велика Британія стала країною-лідером й в усвідомленні глибини загрози існуючому світовому порядку з боку держав «Осі руйнування», й у практичному реагуванні на ці загрози. В тому числі й у збільшенні (не тільки у кількісному вимірі) допомоги нашій країні. Тому можна прогнозувати, що тепер й інші ключові країни колективного Заходу – і у першу чергу, США – слідом за Великою Британією  будуть діяти у цьому році теж більш рішуче і ефективно.  

#хроніки Третьої світової 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.