Кому відключать електроенергію за борги: багатим чи бідним?

15 січня 2024, 09:28
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
19
Кому відключать електроенергію за борги: багатим чи бідним?

Енергопостачальні компанії повернули собі право відключати електроенергію боржникам

Компанія Рината Ахметова Yasno виступила прапороносцем, драйвером проблеми боргів. І в соціалістичному стилі «переживання за народ» заявила, що відключати будуть лише багатих і з великими боргами.

Але це не правда. Так це не працює.

Спойлер: Звичайно, будуть відключати якраз більше бідних і середніх боржників, з боргами 3-5 тис. грн. І ДТЕК не буде масово відключати електроенергію багатим споживачам або з високим рівнем боргів.

Відразу уточню. Багаті в Україні – це люди з високим рівнем доходів і з більшими корупційними (впливовими) можливостями . Бідні – низьким або середнім доходом, без корупційних (впливових) можливостей. І ще одне – особисто я підтримую ідеальну позицію постачальників, що за електроенергію, газ, воду треба платити і не допускати боргів. Але без працюючої економіки і реальної зайнятості громадян – це лише ідеальна картина.

Історія про відключення електроенергії отримала заслужений резонанс. Да, розповіді про власників 3-5 квартир, які мають борги по 70-100 тис. грн. – це вражає суспільну свідомість.

Але в результаті це лише викличе пролетарську ненависть до боржників. А далі уже будь-хто навіть із боргом у 1000 грн буде сприйматись громадськістю як «ворог народу», якому дійсно треба відключити світло. Як це модно говорити: буде суспільний запит на відключення. Це вже все народ України пройшов і проходить, апробовано і відшліфовано на інших фронтах суспільної активності.

Зрештою, насправді борги не такі і великі – якщо дивитись на ситуацію в умовах війни і фінансового колапсу ринку електроенергії. У Києві борг за електроенергію становить більше 1 млрд. грн., а найбільші боржники заборгували 200 млн. грн. Нехай це пролунає цинічно, але 20% - не так і багато.

І ще важливо. Це великі побутові споживачі, вони і далі будуть багато споживати електроенергії, і будуть все таки її оплачувати – нехай із таким критичним запізненням. Для чого Yasno різати курку, яка несе золоті яйця і стимулювати переходити у майбутньому до інших постачальників?

Плюс є ще один момент – це компенсація, яку енергопостачальник ДТЕК має отримати від держави. Так, позиція держави наступна: населенню продають електроенергію по неринковій нижчій ціні, а компанії «Укренерго» і «Гарантований покупець» повинні виплачувати таким компаніям як Yasno різницю між заниженою і ринковою ціною. Борг там уже під 30 млрд. грн. Але всі тішать себе думкою, що гроші будуть.

Так що навіть із боргами, але великі споживачі продовжують генерувати прибуток для ДТЕК.

Усі ці історії про «немає грошей – оформляйте субсидії» - це насмішка над людьми. Систему субсидій так порізали і «закрутили гайки», що отримати субсидію дуже важко. І цей процес почався іще у 2017-2018 рр. Друга «насмішка» - це вимагати від населення дисципліни у платежах в умовах безробіття і шаленого росту цін на все, що рухається і не рухається.

Завершуючи питання. На що розрахунок усіх енергозбутів, у тому числі ДТЕК? На страх бідних і середніх споживачів. Почули, що будуть відключати, викопали гроші із вазону, занесли у касу. Все. Спиш спокійно. ДТЕК світло не обріже, в боргову тюрму не посадить і ще по голівці за платіжну дисципліну погладить. Тобто, логіка ДТЕК типова: як не з’їм, то понадкушую. З багатих багато не витрушу, то хоч з бідних трохи отримаю.

А багаті боржники і далі будуть себе почувати сухо і комфортно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.