Чому «Укренерго» і ДТЕК не хочуть допомогти державі?

22 грудня 2023, 10:51
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
20
Чому «Укренерго» і ДТЕК не хочуть допомогти державі?

Або страх імпортного ПСО

«Укренерго» і ДТЕК відбиваються від імпортного ПСО (спеціальна ціна на енергоресурс), яке держава може запровадити. Це зобов’яже «Укренерго» складати баланс імпорту електроенергії і змусить ДТЕК купувати і постачати електроенергію з ЄС для енергосистеми України. І ДТЕК просто нічого не заробить на таких операціях. І, звичайно, воно їм не потрібне.

Але це потрібно державі і «Укренерго» як оператору системи. Бо судячи із ситуації в енергосистемі – все доволі розхитане. І якими будуть сезони 2024-2025-2026 рр і далі – ніхто не знає.

У чому особливість будь-якого ПСО і імпортного, зокрема. ДТЕК буде купувати електроенергію наприклад за 100 євро/МВт, а продавати в Україні по 90 євро/МВт. Держава буде повертати ДТЕК 10 євро.

І тут, безумовно, можна поставитися із розумінням до ДТЕК. Вони і так чекають своїх мільярдів грошей від «зеленого» тарифу, а тут ще доведеться чекати гроші-компенсацію за імпортну електроенергію. Ні, не для цього Ахметов створював ДТЕК.

Логіка держави також зрозуміла. Постійно жити в режимі аварійної допомоги не можливо. Але є і більш важливий фактор – не бажання держави підвищувати далі ціни на електроенергію для бізнесу. Це відразу відобразиться на цінах на продукцію для населення. Якось дуже погано в умовах, що невідомо коли доведеться оголосити про вибори і йти на них.

Наші американські товариші люблять із задуманим киванням головою казати фразу, - а за ними її повторюють як папуги і наші українські товариші, – why not? Тільки от коли це стосується не болючих для тебе питань, то можна роздумувати про «вайнот». А коли стоїть питання енергобалансу, то «вайнот» перетворюється на лихо, горе і заламування рук. Ну, ладно, посміялись і досить.

Тепер дійсно варто поставити питання: чому ні? Якщо існує ПСО на газовому ринку окремо для населення і окремо для ТЕС і ТЕЦ, є ПСО на експорт електроенергії, є ПСО на ціну електроенергії для населення. І всюди хтось платить. То чому немає бути ПСО на імпорт електроенергії?

Ну буде іще умовно 10-15 млрд. грн. боргу «Укренерго»? І що? Це завалить енергосистему? Ні. Її може завалити припинення зовнішньої фінансової дотації для держави в цілому. Але це інша історія.

Тому якщо рішення про імпортне ПСО буде ухвалене, то в «Укренерго» і ДТЕК залишиться єдиний варіант протистояти цьому – саботувати виконання рішення напряму або через суди.

Зате держава і влада потім зможуть вказати пальцем населенню на того, хто винен у відключеннях електроенергії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.