Скільки тієї зими…

15 грудня 2023, 09:32
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
32
Скільки тієї зими…

Україні і особливо «Укренерго» пощастило. І це вже добре. Перші два місяці зимового опалювального періоду (листопад і грудень) виявилися надзвичайно теплими.

Листопад взагалі аномально теплим. І вже зараз прогноз погоди дає підстави очікувати, що і грудень в цілому буде по-зимовому теплим.

Особливо пощастило «Укренерго», яке останні два тижні пихтіло як древній паровоз (ИС або ОР18) чи старий електровоз (ВЛ85). Постійно залучали аварійну допомогу. І, головне, останні два тижні активненько обмежувало промислових споживачів для балансу. Простіше кажучи, щоб не відключати населення.

Отож, фактично у грудні «Укренерго» напружувалось лише два тижні. А що буде далі – ніхто не знає. Все знову впирається у погоду. І попереду іще два зимових і один весняний місяць

Що буде далі? Все залежить від роботи блоків АЕС. Точніше, якщо буде аварійний вихід в ремонт 2 блоків, і то не довше, ніж на 3-4 дні. Якщо 7-10-14 днів, то ДТЕК доведеться виходити із підпілля і палити все вугілля, що у них є. А вугілля мало. ГЕС нічим вже не підсоблять.

Поки що позиція ДТЕК Ахметова нагадує оппосума, який прикидається мертвим і виводить блоки в аварійний ремонт.

Для «Нафтогазу» також ситуація поки що хороша. У листопаді і грудні газу із ПСГ піднімали менше. За виключенням газу, який продовжують посиленими темпами вивозити європейські трейдери із України. Ну, дійсно, хто зна що там буде далі. Проте, можливий колапс транзиту російського газу і різкий стрибок споживання газу в умовах холодів – це лише перші у списку ризиків для ГТС України.

Але в цілому дії і ситуація в енергетиці України нагадують традиційну позицію «авось пронесет» або «якось воно буде».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.