Газ Чернишова тікає у Європу

04 грудня 2023, 09:13
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
14
Газ Чернишова тікає у Європу

Своя сорочка ближче до тіла. Міжнародні компанії рекордними темпами викачують газ із підземних сховищ.

Щодоби по 32 млн куб м «тікають» із України. І поставки будуть зростати. До початку лютого у ПСГ України не залишиться і кубометра від 3,3 млрд. куб. м, які закачали європейці в Україні.

Літні-осінні переконання «Нафтогазу», що європейські трейдери газу є нашим найближчими братами і в біді не кинуть – виявилось дешевим популізмом. Нагадаю, що формально «Нафтогаз» закачав 16 млрд. куб. м. Але по факту «Нафтогаз» провалив підготовку до зими. Із закачаного обсягу 16 млрд. куб. м свого газу «Нафтогаз» зберігає лише 12,7 млрд. куб. м. Решта газу – 3,3 млрд. куб. м- це газ трейдерів ЄС. Тобто, «Нафтогаз» навіть не дотягнув до обіцяного показника у 14,7 млрд. куб. м.

Брати-європейці виявилися дрібними баригами. Як тільки газ у ЄС підріс до ціни 500 дол за 1000 куб. м, то вони кинулись його продавати і вивозити із України. Особливо стараються брати-поляки і брати-молдовани. При цьому це відверто не газ для споживачів, які потерпають від його нестачі. У ЄС сховища повні газу як ніколи.

Звичайно, ці компанії мають право вивозити газ. Але для «Нафтогазу» критично важливо було би залишити ці обсяги хоча би до початку лютого. Тим самим у ПСГ зберігався відповідний тиск для підйому газу. Адже невідомо, якою буде далі зима і яка буде ситуація в енергетиці. Але, тут принцип традиційний – якось воно буде. Та й зрештою, ні «Нафтогаз», ні його керівник Чернишов, ні уряд не спроможні зупинити безконтрольне (скільки хочу) викачування газу із ПСГ. Хоча би апелюючи до умов війни, воєнного стану, кризового стану в енергетиці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Алексей Чернышов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.