«Зелені» марення «Укренерго»

22 листопада 2023, 10:03
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
15
«Зелені» марення «Укренерго»

Борги на ринку виробників «зеленої» електроенергії вже складають 33 млрд. грн.

Але «Укренерго» вперто пропонує будувати і далі сонячні та вітрові електростанції. Як тут не згадати про мишей, що кололись, плакали, але продовжували жерти кактус.

«Укренерго» вирішило взяти на себе роль уряду і запропонувало стратегію подальшого розвитку і будівництва сонячної, вітрової та іншої «зеленої» генерації.

Можна, звичайно, поставити питання де атомні електростанції і повноцінні газові ТЕС у цьому геніальному плані? Але у своєму енергетичному сні чи маренні «Укренерго» просто не здатне зрозуміти майбутні проблеми.

Або все таки це не марення і «Укренерго» вперто лобіює будівництво непотрібних та неефективних в умовах існуючої енергосистеми (споживачі, мережа підстанцій, ЛЕП) сонячних та вітрових електростанцій. Якщо навіть уявити, що такі ідеї будуть реалізовані, то вони потягнуть за собою іще більший ріст тарифів для бізнесу і населення. Можна глянути на ринок ЄС, де колапс із «зеленими» виробниками електроенергії – це питання часу. Але якщо у ЄС є друкарський станок для євро, що підуть на дотації, то хто видасть таку дотацію Україні?

За оцінкою «Укренерго», Україні найближчими роками буде потрібно: 3,8 ГВт сонячних електростанцій, 4,5 ГВт вітряних, 1,1 ГВт ТЕС на біопаливі. Ну і далі все інше: 1,4 ГВт високоманеврених ТЕС, 2 ГВт нової потужності на Дністровській та Канівській ГАЕС, 0,8 ГВт сховищ електроенергії (Energy Storage).

На все потрібно 15 млрд. дол. Я навіть не питаю де «Укренерго» їх хоче взяти. І більше половини – 7,9 млрд. дол. – піде на СЕС і ВЕС. Усі інші проекти також дискусійні. Окрім хіба гідроакумулюючих електростанцій, які були вписані в енергостратегію дуже давно.

Якщо сьогодні АЕС виконують роль основи, бази енергосистеми, то хто таку роль буде виконувати згідно плану «Укренерго»? Сонячні і вітрові станції, які не працюють вночі, зимою, у похмуру погоду, коли штиль, слабкий вітер? Думаю, що нинішнє «Укренерго» просто про це не думає. А для чого?

Колись давно в «Укрзалізниці» працював директором польський музикант і рокер Войцех Балчун, який відзначився також грандіозними планами, а його радники писали не менш грандіозні плани на паперових рушниках. В принципі, дії «Укренерго» та її голови Кудрицького нагадують дії Балчуна, який давно вже втік із України і покинув «Укрзалізницю» напризволяще.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.