«Підвищуємо тарифи, бо йдемо у Євросоюз» (НКРЕКП)

20 листопада 2023, 09:33
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
20
«Підвищуємо тарифи, бо йдемо у Євросоюз» (НКРЕКП)

Щоб українці не забували про майбутнє підвищення тарифів на електроенергію голова НКРЕКП Ущаповський вирішив нагадати про це. Але вийшло так як виходить завжди.

В результаті НКРЕКП для заспокоєння совісті була змушена аж двічі за той день спростувати можливе підвищення тарифів з 1 січня 2024 року. А Міненерго додало жару і заявило, що цитати із інтерв’ю Ущаповського – це російські інформаційно-психологічні операції.

Хоча по суті смисл звівся до наступного: я нічого не знаю і не навіть не хочу знати.

1.     Розуміння і чіткого графіку підвищення тарифів для населення немає. Кажуть, тариф має бути 5-6 грн. Можливо буде підвищення до 3 грн. А взагалі це не ми хочемо підвищення, а наші міжнародні партнери. І тепер навіть з легкої руки Ущаповскього появився новий аргумент підвищення тарифів для населення: «Ми йдемо в Євросоюз і воюємо за наш європейський вибір, тому вимушені це робити». Тобто, це не ринковий тариф, не обґрунтований, а просто тому, що ми йдемо в Євросоюз.

2.     Немає відповіді на питання, що буде з боргами (65 млрд. грн) на ринку електроенергії. Це взагалі питання-монстр. Тому його і не було. І буде воно снитись у страшному сні Ущаповському.

3.     Немає чіткого пояснення для чого прив’язувати граничні ціни (прайс-кепи) до ринку доби наперед і необхідність їх підвищення. Ні, із інтерв’ю зрозуміло – щоб заробила генерація. А ріст споживчих товарів для населення? Це є приховане підвищення тарифів на електроенергію для населення. Незалежний «регулятор» визнав би це. А «не незалежний» - просто рахує прибутки генерації.

4.     Для чого Україні далі платити під час війни за «зелений» тариф. Тут немає чого сказати. Аби інвесторам було спокійно під час війни.

5.     У чому смисл мантри про подальший розвиток і перехід України на «зелену» енергетику? Який після цього буде баланс енергоспоживання, ціни і тарифи?

 

А так, взагалі, цікаве і пізнавальне інтерв’ю голови НКРЕКП. «Я сильный, но легкий». Узагальнений висновок інтерв'ю: на думку Ущаповського регулятор є незалежним, але з воєнно-морально-етичних питань НКРЕКП не приймає рішення без врахування думки і позиції головнокомандувача, яким є президент Зеленський. Історія із скасуванням рішення про ціни на електроенергію для водоканалів – більш, ніж показова.

Також якщо ви можете собі подумати, що Ущаповський «помилився» і просто щось не так сказав про тарифи для населення, то це не так. Ущаповський озвучив позицію «міжнародних партнерів», які прямо вимагають підвищення тарифів. І в принципі на 2023 рік було заплановано два етапи – літній і осінній. Тому тепер «регулятору» треба наздоганяти графік. Але заради справедливості – це все таки питання влади та уряду, який ухвалює таке рішення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.