Газовий зальот Чернишова і «Нафтогазу»

14 листопада 2023, 09:01
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
35
Газовий зальот Чернишова і «Нафтогазу»
Чернишов розповідає українцям скільки газу у сховищах

«Нафтогаз» почав відбір газу із підземних сховищ газу (ПСГ) для населення України.

Водночас і європейські трейдери вже почали відбір із сховищ України і потихеньку постачають його у Європу. Чи вистачить на всіх газу? Порахуємо.

Що було минулою теплою зимою 2022-2023 рр.?

Відібрали із ПСГ майже 5,6 млрд. куб. м газу при запасах 14,7 млрд. куб. м. Імпортували 0,9 млрд. куб. м. Отож, споживання «запаси+імпорт» склали 6,5 млрд. куб. м. На кінець опалювального сезону у квітні 2023 р. у ПСГ було 9,1 млрд. куб. м. Більш, ніж достатньо.

Але тепла зима – це не заслуга Зеленського, Шмигаля, Чернишова, США чи ЄС.

Що буде майбутньою зимою 2023-2024 рр.?

Природа і тепла осінь 2023ср. дали фору «Нафтогазу» і його голові Чернишову – Україна почала відбір газу 7 листопада, на місяць пізніше, ніж рік тому. Та чого там рік. За останні десять років такого пізнього початку опалювального сезону не було.

Але що далі? У сховищах – чим неймовірно гордяться у «Нафтогазі» - 16 млрд. куб. м. Але з них 3 млрд. куб. м – це іноземний газ, який використати не можна.

Отож, реальних запасів у нас є 13 млрд. куб. м. І по факту минулої зими у нас було на 1,5 млрд. куб. м газу більше, ніж зараз закачав «Нафтогаз» Чернишова.

Тепер про споживання газу

Навіть якщо взяти мінімальний обсяг минулого року – 6,5 млрд. куб. м – то на кінець березня 2024 року у ПСГ має залишитися 9,5 млрд. куб. м. Але! Європейські трейдери вже «киданули» Україну і викачують газ у ЄС. Прогнози кажуть, що до кінця січня із України вийде 2,5 млрд. куб. м європейського газу. І він явно не піде у котел діда Петра чи газову конфорку баби Марини. Його отримають якийсь Ганс Мюллер і Лаура Ферарі.

Тому у березні 2024 року насправді залишиться не 9,5 млрд. куб. м, а в кращому випадку лише 7,5-8 млрд. куб. м. Але якщо зима буде холодна, то ріст споживання складе не 6,5 млрд, а орієнтовно 9 млрд. куб. м.

Отже. 16 млрд запасів - мінус 9 млрд. споживання - мінус 3 млрд. європейського газу – дорівнює 4 млрд. куб. м. А от 4 млрд. куб. м у ПСГ не може бути, тому що буферний газ у ПГС має складати хоча би 5,5, а краще 6 млрд. куб. м.

Так що Чернишов іде навіть не в притик. Це просто зальот. Адже проблеми почнуть вже тоді, коли у ПСГ буде 10-11 млрд. куб. м. Це середина січня – початок лютого 2024 року.

Або знову у «Нафтогазі» надіються на чудо і теплу погоду. Або будуть по прикладу винахідника Коболева організовувати акцію «прикрути». Або відключатимуть превентивно промисловість. Словом, будуть старатися пропетляти. І це можливо. Ну, чого завжди лише критикувати Чернишова? Якась таки удача може бути і на його стороні. Правда, це якщо транзит російського буде.

А усі як партизани мовчать про те, що Росія може просто закрити транзитний кран і все. Ну так цікаво. Війна, стріляють, ракетні удари, а транзит російського газу йде. «Видишь суслика? А он есть».

Тоді взагалі не ясно на яких запасах буде проходити зиму Україна у кризовій реверсній схемі качання газу із ПСГ на Схід і Південь.

Тому де там Чернишов знайшов газ для ТЕС – не відомо. Але так він каже, що «Нафтогаз» сформував достатні запаси газу для ТЕС, щоб вони виробляли електроенергію. Виходить цей газ лише на папері.

Сумарно – без імпорту газу буде тяжко. А поки що гарантій імпорту газу «Нафтогазу» ніхто не дає. У Європі самі поки не знають, що буде далі і яка буде зима.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.