Кому ракетні удари, а кому підземні сховища газу та експорт електроенергії

13 листопада 2023, 10:18
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
23
Кому ракетні удари, а кому підземні сховища газу та експорт електроенергії

Полку чекаючих ракетних ударів по енергетиці Україні прибуває.

Вслід за «Укренерго» очікувати ударів по енергосистемі пропонує міністр Галущенко, який обговорював це питання і навіть нарахував 60 ударів по енергетиці за останній час із заступником Держсекретаря США Пайеттом.

Проте, міністр енергетики Галущенко підкоригував свою позицію і в недавньому інтерв’ю телемарафону вже змінив легенду – тепер відключення можливі із похолоданням, – «вони (росіяни) чекають суттєвого похолодання», - бо саме тоді почнуться ракетні удари.

Особисто я не знаю коли будуть і чи будуть ракетні удари, та й не хочу, щоб вони були.

Але, ймовірно, що навіть без ракетних ударів будуть відключення. Досвід минулого року показав, що після початку масових ракетних ударів у жовтні 2022 р. і аж до початку листопада 2022 р. не було системних графіків відключення, а електроенергію обмежували після ударів на час ремонту. Відповідно обмеження почались із суттєвим похолоданням і ростом споживання електроенергії.

Тому риторичне питання чому «Укренерго» і Міненерго чекають ракетних ударів. Якщо це робиться із ціллю оправдати відключення і об’єктивний процес недостатніх ремонтів, то це неправильно.

Але повернемось іще раз до Пайетта. До речі, колишнього посла США в Україні в 2013 по 2016 рр. Цікавий час, цікаві посли.

Так от. Енергетичні переговори Галущенко і Пайетта ознаменувалися тим, що по суті чи не вперше представники США прямо, без танців з бубном заявили про ціль використання енергосистеми України: перетворення України на найбільшого експортера електроенергії в Європі і залучення американських трейдерів до використання українських підземних сховищ газу. Я би додав, що позиція США може полягати у тому, що саме вони будуть контролювати ці процеси.

Що тут дивує? Війна не закінчилась. Які будуть обставини її закінчення – невідомо. Потрібно пройти і пережити зиму. Я вже мовчу про загальний стан економіки, дефіциту бюджету і нових «радісних» реформ, які очікують населення України. І от на цьому фоні позиція Пайетта доволі меркантильна і бізнесова та вже зараз він розглядає підземні сховища газу і експорт електроенергії як сфери отримання прибутку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: госдепартамент США,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.