Нафтове збочення США і ЄС

06 листопада 2023, 09:48
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
35
Нафтове збочення США і ЄС

І до новин міжнародної панорами. В Україні вже нікого не цікавить російська нафта.

Хоча Росія іще більше отримує нафтогазових доходів. У жовтні отримали 19,5 млрд. долл. У вересні – 18,8 млрд. долл. У серпні – 17 млрд. долл. У липні – 15 млрд. долл.

Не чути переможних реляцій блогерів і просто авторитетних людей про кінець російського видобутку нафти, не помітно щоденних оглядів теми «як низька ціна на нафту» (сауди, араби, американці) знищує російську нафтогазову економіку.

Не допомогло навіть і те, що писали чи говорили про це українською мовою. Напевно, причина таки не у буквах алфавіту.

Да, я також можу зауважити, що іще рік тому прогнози кінця епохи російської нафти були такою ж популярною темою як війна в Ізраїлі. А, зрозумів, відбулась сезонна міграція. Єдине, переживаю, щоб усі блоги, ютуби, тік-токи та інстаграми не здавались і продовжували писати у майбутньому усі свої пости про нафту виключно українською мовою. Можна із вкрапленням галицьких полонізмів – файно, рура, ропа, пательня або ровер.

Але залишимо це філологам. «Шо там із нафтою?» До кінця року Росія достроково виконає свій річний план по збору 8 трлн рублів нафтогазових доходів. Але головне в цій історії, що середня ціна на російську нафту Urals у жовтні вже становила 81,52 дол за барель. Нагадаю, що обмеження встановлене США і ЄС - 60 дол.

Цілком закономірно поставити питання: а хто ж допомагає Росії обходити санкції і далі заробляти на нафті? Якщо ви наївно вважаєте, що це Індії, Туреччина, Саудівська Аравія чи Китай, то це помилкова думка. Необхідно дивитись кому далі ці країни перепродують російську нафту або нафтопродукти. А продають вони її далі усім тим, кому раніше і продавала свою нафту Росія – трейдерам, які зареєстровані або є резидентами ЄС і США. Саме ці трейдери викуповують російську нафту.

Тому цілком логічно, що США і ЄС допомагають Росії обходити санкції, які ж самі на неї наклали. Ви скажете, що це збочення. А я скажу, що ніхто так не любить гроші як США і ЄС.

Можна буде, звичайно, придумати байку-оправдання – мовляв, США і ЄС отримують ці гроші і передають їх Україні. Але це буде лише красивою казкою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: цены на нефть
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.