«Укренерго» підтримує ріст цін для населення

30 жовтня 2023, 09:50
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
11
«Укренерго» підтримує ріст цін для населення

«Укренерго» вимагає підвищення тарифів для своєї діяльності. НКРЕКП посилає «Укренерго» на три букви і відверто тролить їх пропонуючи через суд вибивати борги.

Спостерігаючи за конфліктом «Укренерго» з одного боку і НКРЕКП (з підтримкою Офісу президента) з другого – відчуваєш стабільність у державі, де перемогли ринкові цінності, демократія і все добре, якщо забути про війну.

Найсмішніше у цій історії не те, що Офіс президента намагається сковирнути ніби-то незалежну наглядову раду «Укренерго», і ніби-то незалежне керівництво «Укренерго» на чолі з Кудрицьким. Особливо веселе те, що усі учасники цієї енергетичної «груповухи» вважають себе борцями за ринок, встановлення диктату незалежних органів управляння, проповідують безапеляційне підкорення незалежному «регулятору» НКРЕКП.

А по факту виходить, що міжнародні партнери створили для енергетики іще гіршу і корупційну модель енергоринку, ніж це було при Януковичу, Ющенку і Кучмі.

Що пропонує «Укренерго» - підвищення тарифу на передачу електричної енергії до рівня 600-700 грн/МВт-год і тарифу на диспетчерське управління до рівня 200-250 грн/МВт-год. В принципі і минулому році «Укренерго» пропонували приблизно такі ж розрахунки.

НКРЕКП підвищувало тариф на передачу у 2023 р. у три етапи – з 345 грн/МВт-год до 485 грн/МВт-год. На диспетчерське управління тариф зріс із 62 грн/МВт-год до 95 грн/МВт-год. Ну, але ж не 700 грн і не 250 грн?

Для чого «Укренерго» такі гроші? Це якщо відкинути притягнуті за вуха крики про допомогу на відбудову підстанцій після ракетних ударів. Бо на ремонти гроші практично не йшли з тарифів.

«Укренерго» має виплачувати борги перед «зеленими» виробниками електроенергії. До кінця року борг уже дійде до 35 млрд. грн. Шлях виплати боргу – це знову кредит для «Укренерго» на суму до 1 млрд. дол. Тільки от проблема – ніхто не хоче давати кредити «Укренерго» на такі цілі.

Хоча, до речі, єдиний нормальний шлях – заморозити виплати по «зеленим» тарифам до кінця війни плюс 2-3 роки після війни до, хоча би, приблизного відновлення економіки. І тоді питання підвищення тарифів для «Укренерго» і НКРЕКП не буде таким страшним.

Проте, міжнародні партнери не шукають гуманітарного і людського вирішення проблеми. Тому і з’являються прогресивні ідеї по виплаті боргів «зелених» станцій за рахунок підвищення тарифів для «Укренерго». А це що означає? Правильно. Підвищення кінцевих цін електроенергії для бізнесу. І підвищення роздрібних цін на продукцію для населення. Ай, як добре придумали. Нехай за всі «хотелки» «Укренерго» заплатить споживач.

Ну, а Офіс президента у цій каламутній воді хоче зловити свою рибу. Мають право. У такий час живуть. І так одного ранку прокинуться в «Укренерго», а в них уже немає ні наглядової ради, ні директора, а замість них «вітренко-чернишов» як у «Нафтогазі». Адже було таке з «Нафтогазом», то чим «Укренерго» краще?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.