Ахметов: міняю вугілля на імпортну електроенергію

24 жовтня 2023, 11:22
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
42
Ахметов: міняю вугілля на імпортну електроенергію

Ближче до зими нарешті почали робити запаси вугілля.

Компанія ДТЕК Ахметова звітується, що імпортувала з Польщі перші 40 тис. тонн вугілля для проходження опалювального сезону із запланованих до постачання 210 тис. тонн. Ну, як кажуть, з почином. Краще пізно, ніж ніколи.

Неспішно і потихеньку до січня-лютого 2024 року ДТЕК довезе решту вугілля. А що буде до лютого – компанію Ахметова не цікавить.

А поки на складах лише 1,4 млн. т. Насправді, такого обсягу вугілля з головою вистачало би в умовах роботи не 9 блоків АЕС, а 15 блоків. Але 6 блоків Запорізької АЕС не працюють. Тому треба хоча би до 2 млн. т вугілля і збереження поточного видобутку вугілля ДТЕК.

Проблема запасів вугілля буде гостро відчуватись в двох випадках. Перший – коли зима буде звичайна холодна, а не тепла. До речі, керівник ДТЕК Сахарук поділяє таку думку і не бачить підстав, щоб дві зими поспіль були теплими. Другий фактор – вихід в ремонт блоків АЕС. Таке трапляється часто. І ніхто вам точно не скаже як буде зимою – чи 1, чи 2, чи 3 блоки АЕС можуть одночасно вийти в ремонт. І тоді ТЕС Ахметова потрібно буде включати свої блоки і спалювати більше вугілля. А замістити зараз 1000, 2000 чи 3000 МВт – це завдання складне. От тоді і проявиться дефіцит вугілля у всій своїй «красі».

Просидівши усе літо в гамаку чи на лежаку зараз можна почути панічні думки, що дефіцит вугілля на зимовий сезон складає 1,5 млн. т. Це, звичайно, не так. Адже тоді, виходить, ДТЕК провалив підготовку до зими, скорочує видобуток вугілля, не може забезпечити поточний видобуток вугілля для ТЕС і ставить під питання проходження опалювального сезону 2023-2024 рр. Це не зовсім так. Проблема більше воєнна – армії, прифронтових зон, близькості шахт до ареалу бойових дій, «Укрзалізниці».

Тому просто Ахметов хоче замість вугілля перейти на імпортну електроенергію. І так ніби-то сама собою розсмокчеться проблема дефіциту вугілля і забезпечення споживачів електроенергією. Для цього лишень треба дати зелене світло комерційному імпорту електроенергії, що давно лобіює і ДТЕК, і «Укренерго» за компанію.

Тому насправді немає дефіциту вугілля, є бажання заробити на імпорті електроенергії компанії ДТЕК. Адже потім за цю дорогу європейську електроенергію будуть платити більші ціни і українські промислові підприємства і бізнес.

А, ну да, і ще одне – комерційний імпорт електроенергії не вирішує проблему можливих відключень електроенергії, графіків відключень і просто аварійних обмежень споживачів і населення в першу чергу. А поки в умовах теплої осені і меншого використання електроенергії «Укренерго» може розповідати про те, що відключень не планується.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.