Пункти незламності – символ гарантованих відключень електроенергії

17 жовтня 2023, 09:38
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
38
Пункти незламності – символ гарантованих відключень електроенергії

Початок опалювального сезону ознаменувався підготовкою та перевіркою «пунктів незламності». За словами прем’єра Шмигаля їх в Україні 13 тис. штук.

Офіційний портал «пунктів незламності» стверджує, що у середньому один пункт може вмістити від 50 до 400 осіб. Але по факту це завищені показники, які з реальністю не мають ніякого зв’язку. У минулому році програма із створення дійсно мережі пунктів масового одночасного перебування населення у випадку відключення електроенергії і тепла - так і залишилась лишень голосною назвою. І в цьому році нічого не змінилось.

 

Це як «пункти незламності» «Укрзалізниці», показовий «поїзд їжі», «поїзд-кухня», які повинні продемонструвати ефективність роботи державних органів влади. Навіть не буде дивно, якщо рознарядка дійде до державних компаній, що будуть запускати свої міні-мережі «пунктів незламності» - «Нафтогаз», «Укренерго», «Енергоатом».

От, наприклад, «Нафтогаз», який «віджав» облгази, монополізував ринок газу і тепер на базі облгазів може створити «пункти незламності». А то й навіть біля кожного ГРП і ГРС. Поставили палатку, підключились до газової «труби», - благо, газ державний, не приватний – поставити газовий генератор, польову кухню і готовий вам пункт тепла, їжі і зарядки телефонів. Жарт, звичайно, бо правила безпеки не дозволяють перетворити голову «Нафтогазу» Чернишова на рятівника українців у холодну зиму.

Але питання таки залишається – чи здатні «пункти незламності» допомогти українцям? Сьогодні в Україні залишається близько 30 млн. мешканців. У кращому випадку усі «пункти незламності» можуть вмістити до 2 млн. осіб із населення. Навіть якщо уявити, що кожен «пункт» може вмістити 400 осіб, то ця цифра зросте до 5 млн. Ну, нехай, повіримо у фантастику. А що тоді робити іншим 25-28 млн. громадян? І про які там «пункти незламності» можна говорити у віддалених селах і забитих районах?

Тому виходить так, що хоча сама назва такого об’єкту («пункт незламності») мала би викликати «впевненість та віру», але у житті ця назва викликає більше неспокою і хвилювання. Як казали колишній мер Харкова Кернес та його товариш Добкін: «Немножко текст по-дебильному написан. Миша, все переписываем, у тебя скучное лицо, тебе никто денег не даст». Так і тут. Грошей, видно, на нормальні «пункти незламності», не вистачило. Або вони не дійшли до народу.

Але що точно розуміють українці, коли чують про «пункти незламності», так це те, що відключення електроенергії, а з ним і тепла, будуть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.