Коли Верховна Рада заборонить церкву Московського патріархату

26 вересня 2023, 15:00
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
48

Це відбудеться після того, як ініціативна група народних депутатів внесе у сесійний зал проект документу щодо заборони діяльності цієї організації.

Цікавий ефір  вийшов на Апостроф TV – мене запросили туди обговорити, чи заборонить Верховна Раді діяльність УПЦ Московського патріархату.

І з самого початку ведучий зазначив, що дивують та вражають слова спікера ВР Стефанчука про те, що у сесійній залі немає голосів для ухвалення закону про заборону діяльності цієї церкви.

Я відповів, що у ситуації є  декілька шляхів. Перший – просто погодитися із позицією спікера. І сприйняти на віру його заяву. Оскільки знати настрої депутатського корпусу – це його парафія.

Але це не єдиний варіант. І не оптимальний. Адже для того, щоб з’ясувати, який настрій дійсно є у депутатському корпусі, можна як мінімум це питання поставити у сесійній залі на так зване сигнальне голосування. Це традиційна практика у ВР напередодні важливих голосувань – вона необхідна для того, щоб з’ясувати, чи є у залі голоси депутатів на підтримку дійсно важливого питання чи їх немає. Спікер цього не зробив. І навіть не запропонував зробити.

Ведучий зі свого боку відзначив, що достатньо світла на діяльність багатьох представників УПЦ (МП) пролила СБУ.  Яка викривала серед представників цієї організації навідників, колаборантів, пропагандистів.

Дійсно, Служба безпеки України провела безпекові заходи в церквах УПЦ (МП) по всій країні, виявивши та заарештувавши десятки «агентів в рясах».

Ця робота триває. Наприклад, сьогодні СБУ повідомила, що затримала «батюшку» (МП) із Херсону, який відкрив цілий супермаркет з торгівлі російською зброєю.

Клірик зберігав арсенали у двох схронах. Один із них був прямо на території будівництва нового храму УПЦ (МП) у Херсоні.

Співробітники СБУ затримали торгівця зброєю у рясі «на гарячому» –задокументовали спробу продати два переносних зенітно-ракетних комплекси «Ігла» з комплектуючими. У «доповнення» до цих ПЗРК священник пропонував придбати боєприпаси до ручних протитанкових гранатометів РПГ-7. Вартість таких засобів ураження по прайсу кліріка-підприємця склала 115 тис. у гривневому еквіваленті. Своїх клієнтів «батюшка» підшукував через власні зв’язки, у тому числі в кримінальних колах.

Всього за матеріалами СБУ сьогодні розслідується близько 70 кримінальних проваджень стосовно священнослужителів УПЦ (МП). Суд вже виніс 18 обвинувальних вироків;

При цьому Служба безпеки України  неодноразово підкреслювала: вона не воює з конкретною конфесією, а викриває агентів. «Наявність ряси і кадила не є обтяжуючою обставиною, але вони не звільняють зрадників від законного покарання», - казав, зокрема, голова СБУ Василь Малюк.

Таким чином, резюмував я на ефірі, для того, щоб перевести результати всієї цієї роботи правоохоронців у законодавче поле, необхідно, щоб серед депутатів знайшлася ініціативна група народних обранців. Яка б в усталеному порядку підготувала та зареєструвала необхідний документ – проект постанови чи законопроект  - щодо заборони діяльності УПЦ (МП).

З конкретними фактами в руках вони мають звернутися до народних депутатів, щоб спробувати їх переконати у необхідності підтримати їхню пропозицію щодо заборони УПЦ (МП).

Й тоді головуючий на засіданні парламенту змушений будує поставити це питання на голосування. І не пан Стефанчук буде констатувати – вистачає голосів за підтримку цієї ініціативи, а з цього питання буде визначатися сам сесійний зал.

Якщо депутати вирішать, що діяльність розкритих агентів у рясах визначає по суті зміст діяльності всієї УПЦ (МП) – то тоді вони підтримають ініціативу щодо заборони цієї організації.

Але станом на зараз маємо такий факт: за 19 місяців повномасштабної війни серед депутатів не знайшлось ініціаторів розробки та внесення у ВР для голосування пропозиції законодавчо заборонити діяльність церкви Московського патріархату. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.