Дєло Пригожина живьот і побєждаєт

04 вересня 2023, 11:42
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
74
Дєло Пригожина живьот і побєждаєт

Для нового заколоту проти керівництва російського Міноборони все готово.

Інститут вивчення війни (ISW) на днях зазначив, що відновлювати покладені на піхоту широкомасштабні наступальні операції росіянам «майже напевно» не вдасться тому, що необхідних резервів піхоти у них немає у наявності. 

У той же час, вказувалося у звіті, для вирішення поточних завдань на полі бою російське військове командування продовжує широко використовувати відносно елітні російські повітряно-десантні війська. Ці підрозділи перекидаються з інших місць для захисту вразливих та критично важливих позицій від українських наступів.

Тобто, найвище російське військове командування продовжує послідовно покладатися на формування ПДВ як на наступальні, так і на оборонні сили. Що призвело до деградації цих сил. І у свою чергу послабило здатність Росії підтримувати складні оборонні операції. А також зірвало наміри відновити широкомасштабні наступальні операції в Україні, які переважно покладалися на цю відносно елітну піхоту, пише ISW.

У той же час, є ще один важливий момент, про який Інститут вивчення війни не згадує. А саме - намагання керівників Міноборони РФ «по повній» продовжити використовувати відносно елітні десантні підрозділи періодично призводить до конфліктів очільників Міноборони РФ із керівництвом російських десантників.

Так, призначений у червні минулого року командувачем ПДВ Росії генерал-полковник Міхаїл Теплинський втратив свою посаду практично відразу після призначення у січні цього року голови Генштабу РФ Валерія Герасимова керівником групи російських військ в Україні.

Причиною відставки Теплинського став його конфлікт із Герасимовим - командувач ПДВ Росії чинив опір бажанням Герасимова використовувати десантників для підтримки російських наступальних операцій на Донбасі. Оскільки саме при першому командуванні Герасимова діями російських військ в Україні в 2022 році за півроку елітні повітряно-десантні війська Росії (76-та дивізія, 98-ма, 106-та) майже наполовину були вибиті. 

Станом на сьогодні підоснова конфлікту між Герасимовим і керівництвом російських десантних військ зберигається. І вже найближчим часом тут можливі нові гострі зіткнення. По гостроті їх цілком можна порівняти із конфліктом між керівництвом Міноборони РФ і покійним керівником ПВК «Вагнер» Пригожиним.

Вірогідність таких конфліктів доводять два факти.

По-перше, за півмісяця після заколоту Пригожина із вимогами відставки міністра оборони РФ Шойгу та Герасимова у ЗМІ з’явилась інформація (яка згодом виявилась не правдивою)  про те, що «оскаженілий Путін звільнив із посади командувача російськими військами в Україні Герасимова» і призначив замість нього Теплинського.

А за тиждень після цього, у середині липня, російські десантники відкрито звернулися напряму до глави міноборони РФ Сєргєя Шойгу на захист Теплинського на тлі масових звільнень інших керівників десантників. Оскільки Шойгу за місяць усунув з посади командира 106 повітрянодесантної дивізії ПДВ генерала Владіміра  Селіверстова, а також командира 7 десантно-штурмової дивізії генерала Алєксандра Корнєва.

Військослужбовці саме цієї 7 десантно-штурмової дивізії пригрозили залишенням позицій на фронті, якщо спробують відсторонити й Теплинського.

Про це йшлося в аудіозверненні російських десатників, яке опублікував російський Telegram-канал «Московская прачечная»: «Ми, десантники, попереджаємо, що ми не потерпимо подібних дій щодо генерала Теплинського. А у разі найменшої загрози його життю та свободі, ми станемо стіною на захист честі та гідності нашого командувача. Ми налаштовані дуже рішуче. Аж до того, що знімемося з позицій і підемо на виручку нашому Баті. Ви, ті, що сидять у кабінетах! Десант своїх не кидає! Не робіть фатальних помилок».

Таким чином, сьогодні так само як і у випадку із бунтом «Вагнера» проти керівництва російського Міноборони йдеться про можливість нового протистояння окремо взятого «цеху» російського угруповання в Україні з керівниками російського Міноборони.

Виходячи з того, що практика використання «по повній» вже умовно елітних десантників як звичайної піхоти Герасимовим продовжується. А з іншого боку  - є позиція Теплинського щодо захисту своїх «підопічних». Плюс готовність останніх діяти для захисту свого «баті».

Гостроту ситуації навколо Теплинського днями підтвердив очільник ГУР Міноборони України  Кирило Буданов. Він зазначив, що після путчу ПВК «Вагнера» від ухвалення рішень відсторонили «розумних генералів» — Сєргєя Суровікіна та Андрєя Юдіна, а командувач Повітряно-десантних військ РФ Михаїл Теплинський зараз «на межі».

«Це вороги, але вони професійні люди. Їхнє усунення не йде в плюс Росії. Для нас це добре. У Кремлі тих, хто виступає за війну, залишилися одиниці. Усі розуміють, що це крах, і що швидше закінчити, то краще», — сказав Буданов. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.