Серпнева «бавовна» розквітає на російських аеродромах

30 серпня 2023, 12:22
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
705
Серпнева «бавовна» розквітає на російських аеродромах

Слідом за успішною атакою на аеродром у Курську чотири літаки Іл-76 були знищені цієї ночі дронами на військовому аеродромі в Пскові.

Саме з цього псковського військового аеродрому «Крести» у першій день повномасштабного вторгнення у напрямку Києва вилетіли 18 воєнно-транспортних Іл-76 із бійцями елітарної псковської десантно-штурмової дивізії. Як тоді виконавчий директор групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Христо Грозев,  єдиною правдоподібною метою цієї операції було б «захопити та підпорядкувати собі Київ (і встановити маріонетковий уряд) вже сьогодні». 

Дві доби після того псковські десантники намагались висадитися поблизу Києва. У результаті в ніч на 26 лютого під Васильковим на Київщині український винищувач Су-27 знищив один транспортний літак Іл-76 МД. Другий такий літак був збитий неподалік від Білої Церкви.

У результаті спроба ворога висадити масований десант була зірвана силами оборони України. Вцілілі літаки повернулись до Пскова – і ось за півтора року прийшла їхня черга приземлитися назавжди. Від двох до чотирьох літаків сьогодні вночі були вражені дронами на псковському аеродромі. «Пошкоджені», як назвала це російська влада. Але, судячи по яскравому і гучному нічному шоу на цьому аеродромі літаки були «пошкоджені» непоправно – простіше кажучи, . 

Ця атака стала одним із найбільше руйнівних ударів по тилових базах росіян за півтора року повномасштабної війни. Її наслідки були б ще більш масштабними, якби після удару дронами і пожеж на аеродромі росіяни не почали екстрено переганяти звідти вцілілі транспортники.

Отже, лише за три дня після попередньої вдалої атаки українських дронів по російських літаках у місцях їхнього постійного базування під ударом оказався черговий російський аеропорт. Перед цим у ніч на 27 серпня військова контрозвідка СБУ за допомогою дронів-камікадзе атакувала військові літаки росіян на Курському аеродромі.

Там дрони-камікадзе відпрацювали по чотирьох літаках Су-30 та одному МІГ-29. Також серед уражених цілей опинилися радари комплексу С-300 та два зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир». Саме ці «Панцирі» якраз і мали відбити атаку дронів-камікадзе. А у результаті окрім літаків були уражені й системи ППО, які є надзвичайно цінними в умовах нинішньої війни.  

Під час атаки по курському аеродромові майже всі безпілотники долетіли до своїх цілей - російській протиповітряній обороні вдалося збити лише три одиниці. «Судячи з того, що навіть самі росіяни зафіксували як мінімум 13 вибухів, "бавовна" вийшла вражаючою», -  джерело у СБУ.

Іншими словами, знищення літаків на аеродромах у глибині Росії українськими дронами стало буденною реальністю. Наглядно доводячи тим самим ворогові, що у нього більше немає повністю безпечних місць для базування літаків для атак на Україну. Навіть за сотні кілометрів від фронту. Наприклад, від атакованого псковського аеродрому до кордону з Україною – близько 700 км по прямій. 

Удари по псковському і курському аеродромах стали продовженням успішних серпневих атак на російські військові літовища. Під час попередніх успішних операцій на аеродромах «Сольці» та «Шайковка» було знищено два російських ракетоносці-бомбардувальника Ту-22М3, і ще два отримали пошкодження і перебувають на ремонті.

І прогноз погоди на гарячий вересень підтверджує, що умови для «цвітіння бавовни» на аеродромах європейської частини Росії будуть такими же сприятливими, як у серпні… 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.