Блек-аути електроенергії та їх значення для політики

24 серпня 2023, 09:51
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
39
Блек-аути електроенергії та їх значення для політики

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що у разі ракетних обстрілів зимою Львів може на місяць-два взагалі залишитися без електропостачання.

Міністр енергетики Галущенко каже, що є всі необхідні ресурси для того, щоби пройти зимовий сезон без відключень електроенергії за умови відсутності нових ракетних ударів. Хтось із них дивиться на ситуацію занадто оптимістично.

Заява Садового цікава з точки зору потенційних блек-аутів, відключень електроенергії як причин для майбутніх політичних висновків та рішень. Наприклад, відсторонення мера міста за провал у підготовці до опалювального сезону. І нікого не буде цікавити, що умовний Садовий чи Труханов підстанції і ЛЕП не ремонтує та газ і вугілля не накопичує.

Що сталось із Садовим? Якби голова Львова переживав за «свій львівський нарід», то іще у березні-квітні зробив би аналогічну заяву і попередження населення. Оскільки було зрозуміло, що до жовтня відновити нічого не встигнуть.

Чому «третє око» у Садового відкрилося саме зараз? Власне, однією із причин є перевірка практично двадцятирічної діяльності Садового на посаді мера, що тотожно «зачистці» політичного поля Галичини в очікуванні виборів. Тому Садовий матиме чудову нагоду пізніше сказати, що його переслідують за «правду» про складну зиму. Раніше Садовий, і не лише він, або уникали давати оцінки проходженню зими, або оптимістично «надували щоки».

Львів – один із найслабших енерговузлів, який зазнав суттєвого знищення. А тому проблеми зимою там будуть і не лише цією зимою.

Про місяць-два без електроенергії – це, звичайно, Садовий перегнув палицю. Просто якщо таке відбудеться, то вже на другий тиждень почнеться масова, неконтрольована, самостійна евакуація. Як колись іще минулої зими про це попереджав Кличко, який вже давно борюкається із центральною владою і Зеленським.

Зрештою, навіть не дивно, що питання підготовки до зими, відновлення енергосистеми від ракетних ударів, обрахунок періодів і частоти блек-аутів – плавно перейшло у площину політики та використання у політичних цілях. Це може проявлятися як у відставках мерів (по рішенню суду), переформатування політичних сил в обласних радах, міських радах, інших змінах на «периферії» з точки зору «метрополії». І якщо вважати, що це може стосуватися лише Києва, Одеси, Львова, Харкова чи Дніпра, то це дуже наївно. В розхід можуть піти і менші міста.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Андрей Садовый
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.