Керівник агентурної мережі російського ГРУ отримав 15 років

23 серпня 2023, 10:51
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
36
Керівник агентурної мережі російського ГРУ отримав 15 років

Агенти-члени цієї мережі у Дніпрі коригували російські ракетні удари по місту, а потім звітували кураторам в РФ про наслідки цих атак.

Для прикриття своєї діяльності координатор (резидент) воєнної розвідки РФ у Дніпрі використовував статус голови однієї з місцевих громадських організацій.

Однак прикриття не допомогло – зловмисника та ще шістьох учасників його групи було затримано у результаті спецоперації контррозвідки СБУ у Дніпрі у січні цього року. Ще одного учасника цієї мережі Служба безпеки затримала у цьому місяці.

Як встановило слідство, місцевий житель, який виконував функції координатора агентурної мережі ГРУ у Дніпрі, був завербований кадровим співробітником російської воєнної розвідки ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Тоді він отримав завдання сформувати власну агентурну мережу і перейти в «режим очікування».

Відразу після створення цієї мережі, навесні минулого року ворожа група приступила до збору інформації про місцезнаходження і технічний стан ключових об’єктів критичної інфраструктури регіону.

Резидент передавав отримані від своїх інформаторів розвіддані напряму своєму куратору з російського ГРУ через анонімні месенджери.

Результати роботи цієї мережі у Дніпрі та їнших агентів РФ у місті були використані російськими військами під час ракетних ударів по Дніпру. Зокрема, для ракетного удару 15 липня минулого року.

Тоді місто обстріляли з літаків Ту-95 із північної частини Каспійського моря ракетами Х-101. Частина ракет потрапила по стратегічно важливому підприємству «Південмаш». Також від удару було пошкоджено міський водогін, частина мешканців міста залишилася без водопостачання.

А внаслідок ракетного обстрілу 17 листопада були зафіксовані влучанння у два інфраструктурні об'єкти.

Завдяки зібраній доказовій базі Служби безпеки суд визнав координатора агентурної мережі ГРУ у Дніпрі винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і призначив йому 15 років тюрми.

Таким чином, завдяки ґрунтовно підготовленій спецслужбою доказовій базі злочинці, які допомагають ворогові наносити удари по наших містах, отримують реальні терміни. Так, на початку цього місяця 15 років тюрми отримав  ще один агент із цієї мережі ГРУ у Дніпрі, який докладав зусиль до знищення ППО на Дніпропетровщині. Цей мешканець Дніпра, фахівець у сфері IT-технологій відповідав за відслідковування можливих бойових позицій протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

Також у цьому місяці четверо ворожих інформаторів із Києва, Харкова та Донецької області, які коригували російські атаки на міста України,  від 8 до 9 років позбавлення волі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.