«Українська винахідливість знову перемагає неповороткого російського Голіафа»

16 серпня 2023, 12:40
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
57
«Українська винахідливість знову перемагає неповороткого російського Голіафа»

Демонстрація можливостей українських морських безекіпажних катерів продовжує викликати великий інтерес до цієї унікальної зброї з боку західних ЗМІ.

За півтора тижні після успішної атаки морських дронів на Кримській міст 17 липня журналісти американської телекомпанії CNN розповіли, що першими отримали доступ на таємну базу українських ВМС на одному з українських озер. Саме там військові тестують одну з найбільш секретних українських розробок - ударні морські дрони.

Версії безпілотників, з якими ознайомились журналісти CNN, важать до 1000 кілограмів, несуть до 300 кг вибухівки. Запас ходу у них - до 800 кілометрів із максимальною швидкістю до 80 км/год.

Розробник безпілотника, який побажав зберегти анонімність, розповів CNN, що роботу над морським дроном розпочали тільки після початку повномасштабної війни. За його словами, це була важлива робота, оскільки Україна мала не так багато сил, щоб протистояти морській державі – Росії: «Нам треба було розробити щось своє, оскільки свого виробництва ми не мали».

Після того першого знайомства з процесом виробництва українських дронів телерадіокомпанія CNN продовжила вивчати цю унікальну українську зброю. Вчора ця американська телерадіокомпанія розповіла, що українські спецслужби передали їй ексклюзивні кадри, на яких зафіксовано момент використання експериментального морського безпілотника для атаки на Керченський міст, і розповіли нові подробиці атаки.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив CNN, що використаний для атаки на Кримські міст безпілотник, який отримав назву «Морський малюк» (Sea Baby), є результатом багатомісячних розробок після повномасштабного вторгнення РФ. За його словами, ці безпілотники виготовляються на підземному виробництві в Україні, а над їхньою розробкою працює команда фахових співробітників, інженерів, айтішніків та військових моряків: «Надводні дрони – це унікальний винахід Служби безпеки України. Жодна з приватних компаній не має до цього відношення. За допомогою цих безпілотників ми нещодавно здійснили успішне ураження Кримського мосту, великого десантного корабля «Оленегорский горняк» і танкера SIG».

СБУ надала CNN відеозапис липневої атаки на Кримській міст, на якому видно екран пілота  за мить до того, як Sea Baby доставив сотні кілограм кілограмів вибухівки до однієї з бетонних опор моста.

Джерела в службі також надали CNN два відеозаписи з камер спостереження. На них зафіксовано момент влучання одного безпілотника у автомобільну частину мосту, а потім, приблизно через п'ять хвилин, вибух іншого безпілотника, що влучив у залізничну частину з протилежного боку.

«Ми працюємо над низкою нових цікавих операцій, в тому числі в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде захоплююче, особливо для наших ворогів», – зробив анонс майбутніх ударів по ворогу Василь Малюк.

На що американський телеканал зауважив, що «українська винахідливість знову і знову перемагає неповороткого російського Голіафа».

І дійсно, роль морських дронів у війні Росії та України зростає - зокрема, їх можуть ефективно використовувати проти найслабших точок у російській логістиці морським шляхом.

Такий висновок у своєму розвідувальному огляді тиждень тому зробила британська військова розвідка після серії атак російських кораблів українськими морськими дронами – пошкодження великого десантного корабля «Олєнєгорскій горняк» у порту Новоросійська й танкеру SIG, а також атаки на російські патрульні катери, коли вони супроводжували російське торгове судно «Спарта IV».

Британська розвідка відзначає, що хоча SIG і «Спарта  IV» – цивільні судна, росіяни вже тривалий час використовують їх для перевезення пального та вантажів військового призначення до Криму та до російських військ у Сирії: «Атаки продемонстрували, що операції з морськими дронами стають все важливішим компонентом сучасної війни на морі і можуть використовуватися проти найслабших точок у російській логістиці морським шляхом».

Таким чином, авторитетне британське відомство констатує виникнення нової реальності на Чорному морі: росіяни не здатні захистити кожен свій військовий корабель чи цивільне судно у Чорному морі. Яке вони на зразок моря Азовського намагались перетворити у «внутрішнє море». (Це, звичайно, стосується тільки України – оскільки на інтереси трьох натівських країн – Туреччини, Румуній та Болгарії – у Чорному морі РФ завбачливо не зазіхає).

До таких само висновків дійшов і телеканал CNN: «Атаки були в тих частинах Чорного моря, які Росія називає безпечними. І це - надзвичайна зміна в наративі цієї війни. Це видатні досягнення зростаючого флоту так званих «морських малюків».

Після практичної демонстрації у липні-серпні цього року можливостей морських дронів України, скоріш за все, у Москві зрозуміли ступінь загрози для будь-якого російського корабля у чорноморській акваторії.

Як і те, що у них немає і в досяжній перспективі не з’явиться ефективних засобів боротьби з українськими надводними дронами. Бо першу успішну атаку на російські кораблі за допомогою безекіпажних катерів СБУ і ВМС України провели ще у жовтні минулого року, коли атакували російський флот просто у бухті Севастополя. Тоді пошкоджень зазнали чотири військові судна, у тому числі фрегат «Адмірал Макаров», з якого росіяни запускали ракети по території України.

Відтоді росіяни не змогли знайти скільки-небудь дієвого захисту проти цієї новітньої зброї. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.