«Потєшниє вибори»

11 серпня 2023, 10:49
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
44
 «Потєшниє вибори»

Через місяць, 10 вересня, Москва збирається провести бутафорські «вибори» на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Мета цього виборчого перформансу – зробити вигляд, що ці території живуть по загальноросійським правилам. Оскільки 10 вересня у РФ пройде «єдиний день голосування», в ході якого у всіх регіонах цієї країни будуть обирати місцеві органи влади.

І після прийняття в минулому році Москвою рішення про включення тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до складу РФ російська влада всіляко вдає, що це хоч нові, але звичайні «суб’єкти федерації». Тому, продовжуючи намагання втягнути ці території до загальноросійського суспільно-політичного простору, за місяць хоче провести тут «вибори» синхронно із рештою Росії.

Ці намагання виглядають гротеском і оксюмороном. Причому комплект гротескних нісенітниць у проведення фарсу з виборами на тимчасово окупованих українських територіях – повний. Починаючи з того, що у чотирьох «нових суб’єктах федерації» йдуть активні бойові дії. А навіть згідно російського законодавства на територіях, де діє воєнний стан референдуми та вибори до органів державної влади, органів місцевого самоврядування не проводяться.

І ось спеціально для того, щоб можна було зробити вигляд, що тимчасово окуповані українські території живуть по законах РФ, у травні цього року президент Росії Владімір Путін підписав новий закон. Він передбачає, що після консультацій Центральної виборчої комісії (ЦВК) РФ з Міноборони та ФСБ з’явиться можливість проведення виборів на території, де введено військовий стан. Тепер вибори та референдуми дозволяється проводитися як на всій території, де введено військовий стан, так і на її частині.

Відразу після схвалення Путіним нового закону керівниця ЦВК Росії Елла Памфілова провела консультації з ФСБ та Міноборони Росії щодо проведення виборів у чотирьох «нових суб’єктах федерації». Та отримала від них чітку позицію – голосування проводити можна.

«Призначити у «ДНР», «ЛНР», Запорізькій та Херсонській областях на єдиний день голосування 10 вересня 2023 року вибори депутатів народної ради «ДНР», народної ради «ЛНР», законодавчих зборів Запорізької області, законодавчих зборів Херсонської області», – оголосила 15 червня Елла Памфілова зміст відповідних постанов російської ЦВК.

Комплект нісенітниць продовжує те, що голосування дозволено і в населених пунктах безпосередньо біля лінії фронту. Планується, що там можна буде голосувати 8,9 і 10 вересня.

Далі – тисячі бійців окупаційної армії теж будуть голосувати на тимчасово окупованих територіях України разом із мешканцями цих територій.

І вже як вишенька на тортику – окупанти надали дозвіл голосувати по паспорту України. «На виборах до законодавчих зборів Херсонської області, які відбудуться 10 вересня проголосувати можна буде у тому числі з використанням наступних документів: паспорт України у його традиційному паперовому вигляді, ID-паспорт із додатком та без додатка, інший документ, який виданий уповноваженим органом України до 30 вересня 2022 року», — розповіла, зокрема,  «голова виборчої комісії» на окупованій Херсонщині Марина Захарова.

Мета акції «На російські вибори – з українським паспортом» зрозуміла: залучити якомога більше людей на виборчі дільниці. Оскільки, незважаючи на всі зусилля окупантів змусити мешканців Запорізької та Херсонської областей отримати російські паспорти, велике число місцевих мешканців залишається без них.

На жаль, у цьому році на окупованих територіях не вийде повторити минулорічний «подарок» ЗСУ до єдиного дня голосування в Харківській області. В минулому році він був призначений на 11 вересня. А 6 вересня ЗСУ почали наступ для звільнення Харківської області. І за декілька днів до 12 вересня звільнили близько 6000  км2  – була звільнена майже вся Харківська область крім смуги за річкою Оскіл. 

Тому зараз наша країна іншим чином протидіє планам Москви включити окуповані українські території до загальноросійського суспільно-політичного простору.

9 серпня Верховна Рада схвалила звернення до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей. І закликала не визнавати легітимності будь-яких «виборів» на тимчасово окупованих частинах території України та структур, які їх організовують. А також ігнорувати можливі звернення Росії щодо направлення спостерігачів на ці «вибори».

Водночас українські парламентарі закликали світову спільноту не визнавати легітимності жодного виборного органу РФ, вибори до якого відбуватимуться на тимчасово окупованих частинах території України. Та не допускати участі делегацій таких органів влади РФ у роботі міжнародних організацій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.