Кручу верчу, запутать хочу

07 серпня 2023, 10:22
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
48
Кручу верчу, запутать хочу

Впевненість представників влади у проходженні опалювального сезону розбиває голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Несподівану сміливість Ущаповського можна пояснити або його найближчим звільненням, або несподіваними паростками совісті, або небажанням нести відповідальність за ремонтну політику ДТЕК і «Укренерго».

Відразу потрібно усвідомити, що немає жодної легальної, підтвердженої цифри втрат енергосистеми від ракетних ударів. Є заявки та підрахунок компаній. Але всі ці цифри не є верифікованими.

«На жаль, цифри, які ми сьогодні маємо щодо виконання аварійно-відновлювальних робіт, а це звітність на 1 липня цього року, не дає нам позитивної думки щодо успішного проходження опалювального сезону», – сказав Ущаповський.

Що має на увазі Ущаповський?

1.      ДТЕК, «Центренерго» і ТЕЦ порахували свої пошкодження від ракетних ударів. Сума пошкодженого обладнання склала 29,9 млрд грн. Проте, аварійно-відновлювальні роботи виконали лише на 482 млн грн.

2.      «Укренерго» порахували свої пошкодження від ракетних ударів на суму 9,6 млрд грн. Але роботи також виконали на 681 млн грн.

Як можна зауважити тут немає «Енергоатома» і «Укргідроенрего».

У чому питання? представники ДТЕК і «Укренерго» систематично звітують про свої успішні ремонти, просять гроші на нові ремонти, отримують допомогу із-за кордону. Процес іде. У чому злий умисел або підступ? Як тут не згадати відому приказку наперсточників – кручу верчу, запутать хочу.

Та й сам Ущаповський каже, що компанії виконують ремонті роботи. Але акцентує увагу на тому, що переважна більшість фінансових і матеріальних ресурсів йде на планові ремонти.

Не буду вдаватись у деталі. Суть проблеми полягає у бажанні ДТЕК, «Центренерго», «Укренерго» отримати два рази гроші. Минулої зимою під час обстрілів і весною – на хвилі емоційного «відбудуємо енергосистему» - у чергу на ремонти записували все, що було у компаній.

Тому тепер питання в обліку та фіксації ракетних ударів. Не просто так директор «ДТЕК Енерго» Салеев жалівся, що існує бюрократична проблема доведення факту обстрілу.

Отож, не ремонтують аби потім не довелось гроші повертати і по різним кабінетам ходити. Це вже питання до правоохоронних органів.

Іще раз про «сміливість» керівника НКРЕКП Ущаповського. Звільнити його можуть по принципу «козла отпущения», на якого попробують списати у такий примітивний спосіб підвищення тарифів на електроенергію для населення, спроби підвищити тарифи на воду, ріст тарифів для промисловості.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.