Чому знову українці винні в проблемах енергосистеми?

28 липня 2023, 10:30
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
25
Чому знову українці винні в проблемах енергосистеми?

Рятуйся хто може. Купуй генератор. Купуй павербанк. Купуй акумулятори.

За останні два тижні побільшало закликів влади, Міненерго, державної компанії «Укренерго» і приватної «ДТЕК» про тяжку зиму, надскладну зиму, необхідності збігати у магазин і купити генератор.

Керівник «Укренерго» Кудрицький кричить: купуй генератор. Директор «ДТЕК» Сахарук закликає усіх піти у супермаркет і купити, що потрапить під руку, авось пригодиться: Зараз є час для підготовки, і ціни не такі великі як минулої осені». От, молодці, підтримують народ як можуть.

Що відбувається?

- Уряд, Міненерго, «Укренерго», ДТЕК знову намагаються перекласти на населення свою слабку підготовку до зими, безвідповідальність, провали у роботі із закордонними структурами про фінансову допомогу для ремонту обладнання. Адже рано чи пізно, але це як, у випадку з «воєнкомами», дійде до Зеленського і він почне махати шашкою.

- Небажання визнати об’єктивну реальність, що минула тепла і безморозна зима на 50% виконала роботу енергетиків. А очікувана зима може бути не єврозимою, а «зимою» із морозами, снігом і завірюхами.

- Страх попередити населення про можливе збільшення частоти відключень електроенергії, коли замість графіків «4-4», «6-6» будуть графіки 10 годин немає, 5 годин є електроенергія. Це страх перед відповідальністю, попасти під руку Зеленського і бути звільненим як «воєнком». Президент не буде розбиратися «чому так сталось».

- Проблемні місця енергосистеми по яким Росія наносила ракетні удари – так і залишися проблемними. І це не секретна інформація. «Укренрего» іще із середини 2000-з рр. планувало і публічно показувало слабкі місця – Київський, Одеський, Харківський, Львівський енерговузли. Це вже проблема минулих років, коли не дійшли руки до фінансування цих проектів.

Усі ці заяви про «тяжку зиму» - це «день сурка», повторення ситуації 2022 року. Коротко нагадую. Усі разом – уряд, Укренерго, ДТЕК – сиділи до жовтня 2022 р. і думали, що ракетних ударів по енергосистемі не буде. А коли це сталося, то увесь жовтень і частину листопаду народу розповідали казки про необхідність економії електроенергії, переїзду в села з пічним опаленням, купівлю генераторів та іншу подібну «лабуду», яка жодним чином не впливала на енергосистему і не могла допомогти людям.

До речі, вже у другій половині листопаду грудні-січні-лютому заклики про економію зникли, бо почали використовувати ефективний метод віялових примусових відключень. І лише зараз влітку 2023 року знову з’явились старі пісні про головне, про економію електроенергії.

Можна було би вважати це просто збігом обставин – заяви «Укренерго», ДТЕК, Міненерго. Але це радше все таки нагадує намагання зняти із себе відповідність вже під час опалювального сезону і як завжди сказати, що це «народ не такий», «не наекономили», «не купили 20 генераторів» і т.д.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,ДТЭК,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.