Як українське зерно посварило Китай з Росією

27 липня 2023, 10:19
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
3137
Як українське зерно посварило Китай з Росією

Руйнуванням зернової угоди Москва завдала прямої шкоди Пекіну, – своєму найважливішому союзнику в нинішніх реаліях.

Росія розірвала угоду про експорт українського зерна задля реалізації своїх амбітних геополітичних та економічних планів. Але замість отримання дивідендів внаслідок цього кроку РФ погіршила ставлення до себе з боку країн Африки та Азії, які були зацікавлені у існуванні зернової угоди. А також, що мабуть, для Москви ще важливіше – завдала прямої шкоди Пекіну, – своєму найважливішому союзнику в нинішніх реаліях.

Бо саме Китай був найбільшим покупцем зерна в рамках зернової угоди – він закупив майже чверть з 33 мільйонів тонн зерна, поставленого в рамках Чорноморської ініціативи.

Як пише німецька die Welt. відтоді, як минулого тижня Путін виконав свою загрозу і вийшов із зернової угоди, яка забезпечувала транспорт українського зерна з чорноморських портів, світові ціни на пшеницю зросли на 14%, а на кукурудзу – на 10%.

І керівництво Китаю опинилося у дуже незручному становищі через дії Путіна. Адже Пекінові вкрай потрібен імпорт зернових, щоб прогодувати своє величезне населення. Нині Китай страждає від сильної посухи, яка знищує посіви. Жодна країна не імпортує стільки продовольства й сільськогосподарської продукції, як Китай.

Оскільки Україна є третім за величиною постачальником зерна, то поставки українсього зерна у рамках Чорноморської зернової ініциативи давали Китаєві можливість впевнено закривати свої потреби. Тепер, внаслідок дій «друга Владіміра», це джерело вичерпується.

До цього Китай отримував пшеницю й кукурудзу зі США та Австралії. Й тому за відсутності українського зерна Пекіну знову доводиться звертатися до дорожчих постачальників.

Щоб уникнути цього, зараз Китай тисне на Росію для відновлення експорту. Але Путін відмовляється. Протиріччя між «патроном» Китаєм та «васалом» Росією із-за зернової угоди збільшуються. У минулу п’ятницю країни-члени Радбезу ООН різко розкритикували Росію. Серед них був і Китай.

Заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан, заявив: «Китай сподівається, що Чорноморська зернова ініціатива й надалі буде збалансована та повністю реалізована. Потрібно підтримати міжнародну продовольчу безпеку і пом’якшити продовольчу кризу, особливо в країнах, що розвиваються».

Але Путін виглядає незворушним та впевненим. Більш того,у понеділок він заявив, що Росія здатна замістити українське зерно.

Про це він написав у статті, опублікованій на сайті Кремля напередодні саміту Росія — Африка в Санкт-Петербурзі.

За його словами, доки ООН не задовольнить вимоги Москви щодо полегшення експорту її сільськогосподарської продукції, вона не змінить свого рішення.

З геополітичної точки зору дії Путіна – дуже ризиковані. Адже Китай не приєднався до західних санкцій, як і Туреччина, яка є посередником в угоді про експорт українського зерна Чорним морем.

Натомість КНР збільшила торгівлю з Росією, тоді як Москва ставала все більш ізольованою на міжнародному рівні. І Пекін отримує вигоду від дешевої енергії та продовольства з Росії.

Тобто, у відносинах з КНР Росія чітко занйняла роль молодшого партнера Китаю. І тісна дружба між Сі Цзіньпіном та Владіміром Путіним, про яку вони неодноразово публічно говорили, не є дружбою на рівних. Але тепер Путін чинить спротив тискові «друга Сі». На думку німецького видання, нинішні події свідчать про те, що або вплив Китаю на Росію переоцінили, або Путін вдається до відчайдушних кроків, відштовхуючи своїх партнерів.

«Путін стає для Пекіна «непередбачуваним», оскільки перебуває під сильним тиском через свою невдалу війну проти України», — цитує Бі-Бі-Сі експерта з питань Китаю Олександра Герлаха. Однак малоймовірно, що Китай дистанціюється від Росії, додає Герлах: «Тоді Сі Цзіньпіну доведеться визнати, що він помилявся, підтримуючи Путіна, якого розшукують як воєнного злочинця».

Схоже на те, що Росія стане для Пекіна скоріше другою Північною Кореєю. Країна «вийшла з-під контролю», але поки вона не становить загрози для Китаю, все може залишатися як є. Однак питання про те, чи залишиться Росія у майбутньому сильним партнером Китаю проти спільного ворога – США, вже не так визначене, як два тижні тому.

«Пекін опинився в позиції прохача», — каже Герлах. Якщо Австралія припинить постачати зерно до КНР, винною за брак продовольства в очах китайського населення виявиться Комуністична партія. А це – катастрофа для Сі.

У цій надзвичайно складній для офіційного Пекіна ситуації керівництво Росії замість розгляду можливостей повернення до зернової угоди продовжує заганяти ситуацію у глухий кут. Після виходу із зернової угоди вона нанесла ряд ударів по чорноморським і дунайським портах України.


А тепер, як повідомила у своєму вчорашньому огляді британська розвідка, російський флот готується до бойових дій  в Чорному морі.  Він  змінив свої позицію, підготувавшись до дій щодо блокади України, зазначають аналітики управління розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

Так, корвет «Сєргєй Котов» розгорнувся в південній частині Чорного моря, патрулюючи судноплавний шлях між Босфором і Одесою. «Існує реальна можливість того, що він увійде до складу оперативної групи з перехоплення комерційних суден, які, на думку Росії, прямують до України», – припускають британські експерти.

Вони зазначають, що хоча Чорноморська зернова ініціатива стримала поширення війни на Чорне море, однак  зараз існує потенціал для збільшення інтенсивності та масштабів насильства в цьому регіоні.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.