Моторні мастила для російських танків від нардепа із Бердянська

25 липня 2023, 12:50
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
55
Моторні мастила для російських танків від нардепа із Бердянська

Стало відомо, чим займався в окупованому Бердянську з початку повномасштабного вторгнення народний депутат Верховної Ради від забороненої ОПЗЖ Олександр Пономарьов.

Цей депутат попав у центр уваги суспільства та ЗМІ після того, як 24 липня СБУ і ДБР повідомили Пономарьову про підозру в держраді.

«Встановлено, що під час повномасштабного вторгнення РФ цей депутат, перебуваючи на тимчасово окупованій території Запорізької області, добровільно пішов на співпрацю з агресором. Зокрема, перереєстрував підконтрольні йому підприємства за російським законодавством, відкрив рахунки у місцевих «філіях» банківських установ РФ, а також організував виробництво матеріальних цінностей та їх передачу російським окупаційним військам. За наявною інформацією, заводи фігуранта постачали паливно-мастильні матеріали для військової техніки РФ і надавали техніку для облаштування ворожих фортифікаційних споруд», - у Слухбі безпеки України.

Враховуючи те, що Пономарьов пересувався Росією та іншими країнами, Служба безпеки зібрала докази проти Пономарьова та вручила підозру до того, як нардеп щось запідозрив та втік за кордон. Олександру Пономарьову повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), за якої йому загрожує до 15 років тюрми.

Таким чином, викриття Пономарьова стало ще одним прикладом того, як СБУ вдається викривати зрадників, які намагаються працювати на ВПК росіян. Приклад Богуслаєва, якого також викрила Служба безпеки України, це підтверджує.

Деякі важливі подробиці діяльності Пономарьова і його підприємств в окупованому Бердянську  журналісти програми «Схеми», спеціального проекту «Радіо «Свобода».

За їхньою інформацією, вже вночі 25 лютого 2022 року депутат Пономарьов виїхав із Києва до Бердянська, де розташований мажоритарний округ, за яким він обрався до Верховної Ради. 27-28 лютого російська техніка зайшла в місто і повністю його окупувала. Пономарьов нікуди не виїжджав.

Протягом трьох тижнів він майже щодня відвідував власні підприємства «Бердянські жниварки», «Азмол» і «НВП Агрінол», а ночував на базі відпочинку «Лебеді». При цьому 10 днів після 20 березня 2022 року, коли соратники Пономарьова по партії заявили, що народного депутата викрали, він, імовірно, перебував на базі відпочинку «Парус».

Увесь цей час зв'язок між Пономарьовим і його родичами або помічниками забезпечував працівник ФСБ із позивним «Богун».

За результатами домовленостей між «Богуном» і Пономарьовим роботу на підприємствах останнього у Бердянську після 30 березня 2022 року вдалося запустити. Сировину для виробництва моторних олив завозили з Росії, куди надалі відправляли частину продукції.

Сам Пономарьов, судячи з телефонних розмов його помічників, які вивчили журналісти, контролював процес.

Крім того, компанії українського політика, ймовірно, допомагали окупаційній владі проводити ремонтні роботи в місті. Так, на перехоплених телефонних записах за квітень 2022 року так званий «мер» захопленого Бердянська Олександр Сауленко в розмові зі своїм «заступником» Михайлом Грицаєм повідомляє, що команду щодо ремонту може дати тільки Пономарьов, завдяки домовленостям із працівником ФСБ «Богуном».

Сам нардеп Пономарьов заперечує всі підозри. За його словами, у захоплений Бердянськ він поїхав, щоб забрати родичів. Там його заарештували та нібито утримували у в'язниці, не даючи повернутися на підконтрольну Україні територію. Як саме йому вдалося зрештою вибратися з окупації та повернутися до Києва, нардеп не уточнював.

Політик також додав, що окупанти націоналізували його майно, а переоформлення активів за законодавством РФ відбувалося без його контролю.

Однак, як з’ясували «Схеми», перехоплення телефонних розмов агента ФСБ «Богуна» з помічником депутата В'ячеславом Поліщуком свідчать про те, що працівник ФСБ та український нардеп досить швидко знайшли спільну мову. Пономарьов погодився запустити роботу бізнесу, вказівку про що передав управителю «Агрінола» через «Богуна».

Судячи з листувань працівників компаній Пономарьова у Бердянську, він продовжував контролювати робочі процеси.

А після минулорічних так званих «референдумів» на окупованих територіях, наприкінці 2022-го – на початку 2023 року, значну частину підприємств з орбіти Пономарьова у Бердянську зареєстрували за законами РФ. При цьому в частину бізнесу нардепа зайшли росіяни, які раніше у структурі власності не фігурували.

За інформацією «Схем», 17 січня цього року через Крим, Росію, Грузію та Польщу Пономарьов повернувся в Київ. І вже через два дні, 19 січня, з'явився на засіданні Верховної Ради. І при цьому він жодного разу публічно не пояснив, що робив півроку в окупації та як звідти виїхав.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.