Westinghouse: заробити хоч щось

13 липня 2023, 10:06
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
24
Westinghouse: заробити хоч щось

Міненерго України веде переговори з Болгарією про придбання двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого енергетичного обладнання.

Така позиція України. А що насправді можуть нам продати болгари?

Болгари танцюють від радості, що США допомагають спихнути Україні неліквід. Потужна заява Міненерго про «два ядерні реактори» - це спроба видати бажане за дійсне. Як таких реакторів там немає. Є частина обладнання для машинного залу, об’єкти для парогенераторів.

Смішне №1. Два роки тому «Енергоатом» уже купував у США обладнання Westinghouse для ядерного реактора. Ціна питання була 5 млрд. дол. Зараз ніби купують таке саме, але ціна вже 600 млн. євро. Рівно стільки скільки болгари компенсували «Росатому». Отак – було 5 млрд, а стало 600 млн. І там реактори, і тут реактори. Ха-ха.

Але болгари благодійністю не займаються. Тому варто поцікавитися, що США обіцяли болгарам взамін «реакторів» для України?

Україна зібралася купувати фактично кота в мішку. Ні, звичайно, саме обладнання існує, Галущенко і люди з «Енергоатому» зможуть з’їздити помацати, понюхати, подивитися. Але все буде впиратися у те, щоб без «Росатома» або його підрядників нічого з цим обладнанням не зробиш. І буде воно просто лежати на складах в Україні до нових часів. Тобто, третій блок на ХАЕС не побудують.

Смішне №2. У цій історії показово, що Україна купує російське обладнання. Особливо в умовах війни. Тим самим Міненерго визнає, що більше нічого Україна на даний момент зробити не може. Альтернативи немає. Ні обіцяні Westinghouse дев’ять великих реакторів на 30 млрд. дол, ні 20 маленьких реакторів також на 25 млрд. дол – це все відірване від реальності «чтиво».

А Галущенко вже не може зупинитися і видає: «Ми не залежні від Росії вже зараз і не будемо залежати в будь-якому технічному обслуговуванні». Купують російське, доробляти його можна лише з російським, обслуговувати без російського його буде неможливо. Ну да, ну да.

По правильному потрібно укласти договір із виробником реактора (який їх вже успішно будував і будує), власником технологій, з наявним розгалуженим сервісом-обслуговуванням. Ну але кому це потрібно? Це довго, нудно, не цікаво і не заробиш.

Смішне №3. По тону, настрою та поточній інформації Міненерго і Галущенка зрозуміло, що в Україні лише по факту взнали, що доведеться купувати «щось ядерне» у Болгарії. Така занижена суб’єктність енергетичного сектору.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Энергоатом,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.