«Ядерна терапія» для переляканих українців

06 липня 2023, 12:08
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
41
«Ядерна терапія» для переляканих українців

Її можуть провести разом експертна спільнота+відповідальні медіа.

Ця терапія потрібна терміново. Оскільки вже півтора тижня кожен день на українців обрушуються безперервним каскадом новини про фактично неминучий ядерний теракт росіян на Запорізькій АЕС, одна страшніша за іншу. Пік цього каскаду (не факт, що пік останній) був цього понеділка ввечері - коли про цей теракт саме у ніч на вівторок медіа почали говорити як про вирішене питання найближчих годин.

У такій складній ситуації відповідальність експертів і професійних медіа полягає якраз в тому, щоб надати об’єктивну картину ситуації. Це необхідно для того, щоб українці отримували дані про фактичну ситуацію на ЗАЕС та про фактори, які на цю ситуацію впливають. І могли обдумано і відповідально приймати рішення.

Три речі тут є критично необхідними для подачі суспільству інформації про ситуацію із можливим терактом росіян на ЗАЕС. 1. Повага до кожного члена своєї аудиторії. 2. Професійність у викладенні інформації. 3. Об’єктивність. І одна річ є категорично неприйнятною – бажання маніпулювати страхами аудиторії для того, щоб підсилювати по спіралі панічні настрої.

Особисто я намагаюсь діяти саме так – тому й констатую, що, всупереч звинуваченням офіційного Києва, насправді світ приділяє достатньо уваги ситуації на ЗАЕС та разом із колегами переконую у тому, що повторення чорнобильської катастрофи там – неможливо за визначенням.

Здавалось би, немає особливої складності у тому, щоб професійно зробити простий фактчекінг. Але, як виявляється є суттєві перешкоди. Одна із головних – що каскад новин про неминучий ядерний апокаліпсис на ЗАЕС запустили представники вітчизняної влади. Коли керівник ГУР Буданов виступив із заявою про мінування ставку-охолоджувачі і чотирьох енергоблоків. Процес продукування новин про радикальне загострення загрози теракту на ЗАЕС підходили і щоденно посилюють президент Зеленський та члени його команди.

Тому тут треба подивитися на ситуацію трохи більш комплексно. Замість того, щоб впадати в ступор («Не може ж українська влада проводити інформаційно-психологічну операцію проти власного населення – цим же росіяни займаються?! ») і у режимі ретранслятора повторювати нарратив офіційного Києва про неминучий підрив ЗАЕС як про стовідсоткову переконаність Зеленського, Буданова і Ко саме у такому розвитку подій у реальності.

Комплексний аналіз ситуації дозволить зрозуміти, що головними адресатами жорсткого інформаційного пресингу української влади навколо ситуації на ЗАЕС є не пересічні українці. А перш за все західні партнери - щоб вони щосили тиснули на РФ із тим, щоб росіяни залишили Запорізьку АЕС і при цьому залишили неушкодженої. 

Тобто, офіційний Київ послідовно вирішує свої завдання. І для того, щоб його меседж Заходу виглядав максимально переконливо як із калейдоскопу у режимі нон-стоп дістає картинки апокаліпсису на Запорізькій АЕС. Намагатися заспокоїти при цьому паніку суспільства чи надати цьому суспільству  максимально об’єктивну картинку можливих загроз офіційний Київ НЕ БУДЕ НАМАГАТИСЯ. Адже тоді зникне ефект того, що вона твердо переконана у готовності росіян найближчим часом здійснити теракт на ЗАЕС.

Тому це якраз ситуація, коли експертна спільнота і медіа повинні взяти на себе роль терапевтів для суспільства. І доносити об’єктивну картинку ситуації на ЗАЕС. Яка, звичайно, далека від безпечної – адже цю атомну станцію контролюють вороги і замінували її ще рік тому. Але станом на сьогодні, як констатував днями представник Держдепу Джон Кірбі, там не зафіксовано поточних проблем чи ознак неминучої аварії.

І, як констатував у понеділок ввечері голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, росіяни із станції «війська не відводять, тож нічого не буде». Тому українцям варто пильно стежити за діями ворога на ЗАЕС, але жити, приймати рішення і діяти максимально спокійно та відповідально. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.