Колаборанти один за одним отримають реальні терміни ув’язнення

15 червня 2023, 10:30
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
545
Колаборанти один за одним отримають реальні терміни ув’язнення

По мірі того, як у ході наступу будуть звільнятися все нові населені пункти і території, з’являтиметься усе більше інформації про колаборантів, які працювали на РФ на цих деокупованих територіях.

Із подальшим затриманням цих персон та судовими процесами над ними.

Так само, як це було після звільнення тимчасово окупованих територій Харківської, Херсонської та Миколаївської областей восени минулого року. Якщо у перші місяці після тих подій новини щодо колаборантів здебільшого стосувались їхнього затримання вітчизняними правоохоронцями, то зараз переважно йдеться про судові вироки цим колаборантам із реальними термінами ув’язнення.

Служба безпеки України підкреслює, що вона системно притягує до відповідальності зрадників і колаборантів, які діяли на тимчасово окупованих територіях України.

Так, 12 років тюрми отримав колаборант з «Харківського МВС РФ», який брав участь у репресіях проти мешканців Куп’янська. Співробітники СБУ затримали його у вересні 2022 року у ході стабілізаційних заходів у звільнених районах області.

За даними слідства, зловмисником є 32-річний мешканець Куп’янська, який добровільно пішов на співпрацю з російськими загарбниками.

За це його призначили до лав створеного агресором «Управління МВС Харківської області». Він увійшов до складу так званого «взводу патрульної служби» - патрулював вулиці міста і брав учать у незаконних затриманнях місцевих жителів.

Після затримання цього колаборанта працівники СБУ підготували якісну доказову базу. На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним у колабораційній діяльністості і призначив йому 12 років тюрми.

Практично одночасно інший суд виніс вирок щодо охоронця російської катівні, яка діяла під час тимчасової окупації Херсона.

За даними слідства, злочинцем є колишній посадовець Державної установи «Північна виправна колонія (№90)» у Херсоні, який після захоплення міста пішов на співпрацю з ворогом у лавах створеної агресором виправної установи.

Його призначили до складу підрозділу охорони російського режимного об’єкта, до якого рашисти звозили репресованих місцевих жителів.

Більшість з потерпілих були учасниками руху опору.

У застінках окупанти катували українських громадян і намагалися «вибити» з них згоду на співпрацю з ворогом. При цьому сам колаборант допомагав агресору охороняти «камери» та «периметр» російської катівні.

При звільненні міста зловмисник вирішив втекти до Одеси, де намагався «залягти на дно» і тим самим уникнути правосуддя.

Втім, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали. Працівниками спецслужби були зібрані беззаперечні докази вини на колишнього охоронця російської катівні.

Суд призначив йому 8 років увʼязнення з позбавленням права займати будь-які посади в правоохоронних органах строком на 10 років та конфіскацією майна.

Тиждень тому суд за матеріалами Служби безпеки України призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі ще одному зраднику, який підняв російський прапор над містом Вовчанськ Харківської області.

Засудженим є 45-річний місцевий кримінальник на прізвисько «Чиж». Після тимчасового захоплення Вовчанська він добровільно пішов на співпрацю з представником Федеральної служби безпеки РФ та командиром підрозділу «вагнерівців», від яких отримував різні завдання.

За вказівкою російської спецслужби зловмисник мав очолити Вовчанський район. Для цього «Чиж» організував незаконний збір підписів місцевих жителів за відставку чинного міського голови, замаскувавши це під видачу «гумдопомоги» з Росії.

У подальшому зрадник підняв російський прапор на флагштоці в центрі міста. Подібні пропагандистські акції на користь РФ він висвітлював на власному телеграм-каналі та коментував їх у прямих ефірах прокремлівських медіа.

Правоохоронці затримали зловмисника у вересні 2022 року під час стабілізаційних заходів у визволеному Вовчанську.

На підставі зібраних доказів суд визнав фігуранта винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

А на днях за матеріалами СБУ п’ять років тюрми отримала «голова апарату» колишньої окупаційної адміністрації на Миколаївщині. Ця мешканка Снігурівки на початку повномасштабного вторгнення РФ підтримала загарбників і добровільно пішла з ними на співпрацю.

За це її призначили «головою апарату» місцевої окупаційної адміністрації. На своїй «посаді» вона запроваджувала стандарти «документообігу» відповідно до вимог законодавства РФ. А також розгорнула широку агітаційну кампанію щодо залучення мешканців міста до лав цього органу. Колаборантка обіцяла тим, хто погодиться, лояльне відношення з боку рашистів та високу зарплату в російських рублях.

До речі, подібні аргументи окупанти пропонували колаборантам використовувати  практично по всіх тимчасово окупованих територіях. Додаючи до них ще можливість влаштувати на роботу родичів колаборантів та можливість отримувати продукти  та іншу допомогу з рук «нових господарів».

Після звільнення Миколаївщини колаборантка «залягла на дно» і сподівалась уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили її місцезнаходження і затримали у Снігурівці.

На підставі зібраних спецслужбою доказів суд визнав зловмисницю винною у колабораційній діяльності та призначив їй п’ять років тюрми.

СБУ зазначає, що збір доказової бази на колаборантів йде системно і безперервно. Декілька днів тому Служба безпеки повідомила, що вона зібрала доказову базу на ще 8 «посадовців» окупаційних адміністрацій РФ у тимчасово захоплених регіонах України.

Одним із зловмисників є новопризначений «міністр транспорту Республіки Крим», який очолив псевдоустанову у квітні цього року за протекцією зрадника Аксьонова.

За вказівками з Москви, колаборант забезпечує логістику перекидання російських військ з території півострову на південний фронт.

За добровільну співпрацю з ворогом також судитимуть гауляйтера Сєвєродонецька.

А у Херсонській області викрито трьох мешканців обласного центру, які у період окупації міста обійняли керівні «посади» у створеній загарбниками «виборчій комісії» та організовували проведення фейкового плебісциту щодо приєднання регіону до РФ.

Розповідаючи про роботу СБУ на тимчасово окупованих територіях, голова спецслужби Василь Малюк підкреслював, що кожен крок колаборантів документується і обов’язково отримає належну оцінку. Тому все більше зрадників мають розуміти, що покарання їм не уникнути.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.